Четвер, 28.03.2024, 17:00:31

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2023 » Квітень » 17 » Колись у Станиславові: мода для походів у гори
15:55:36
Колись у Станиславові: мода для походів у гори

З другої половини ХІХ століття серед мешканців Станиславова помітно зросла популярність походів у гори. Цьому значною мірою сприяло заснування в 1876 році станиславівського відділення польського Татранського товариства – громадської організації, яка займалася розвитком туризму у Східних Карпатах.

У місті також діяв туристичний відділ при польському спортивно-руханковому товаристві «Сокіл», заснований 28 лютого 1908 року.

Станиславівські модниці під час гірських екскурсій демонстрували вишукані, але цілком непрактичні туалети, бо тодішня мода не терпіла трактувань, а вимагала абсолютного послуху. Навіть у гори дами мусили вирушати в корсеті, довгих сукнях і вузеньких туфельках. Не забували вони й про капелюшки і парасольки.

На зламі ХІХ і ХХ століть у моді були капелюхи з перами та багатим декором, які гірський вітер просто зривав із голів. Тож не дивно, що під час гірських екскурсій нерідко можна було спостерігати такі сцени: «Як піднявся вітер, усі дамські капелюхи були в повітрі. Послужливі панове побігли за ними, гублячи по дорозі й власні головні убори. Капелюшки то припадали до землі, то неслися донизу з чудернацькими підскоками.

Найшвидше біг якийсь товстий пан, бо, видно, капелюх його дружини був дуже дорогим. Той капелюшок зачепився стрічкою за якийсь кущ, і втішений товстун похапцем потягнувся за ним, але спіткнувся об камінь і упав. Капелюшок, визволений з полону, радісно зринув догори, підхоплений вітром, а потім полетів у глибоке провалля.

Панове, чиє полювання за капелюшками минуло вдаліше, тріумфально поверталися зі своїми трофеями. А дами тим часом мали клопіт із зачісками, з яких повипадали всі шпильки. Вони нахилялися, щоб відшукати ті шпильки у траві, а розбишака-вітер, користаючись із нахиленої пози дам, накривав їхні голови спідницями, зрадливо демонструючи всі таємниці мереживної білизни. Бідолашні пані опускалися на землю, щоб уникнути компрометації».

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 68 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024