П`ятниця, 19.04.2024, 23:43:07

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2023 » Травень » 10 » Колись у Станиславові: наймолодший пілот
21:42:43
Колись у Станиславові: наймолодший пілот

Познанська «Gazeta Powszechna» від 24 червня 1938 року повідомила про цікавий рекорд, зафіксований у Станиславові.

Місто могло похвалитися наймолодшим пілотом планера в цілій Польщі. Ним був 16-річний Едвард Дзяловський, син Станіслава Дзяловського  (1900–1942), керівника механіків у станиславівській Школі пілотів ЛОПП (Ліги протиповітряної і протигазової оборони). Батько юнака і сам був відомим пілотом та конструктором літальних апаратів, який збудував один із перших польських планерів «Бидгощанка».

Про юного пілота повідомила і львівська газета «Хвиля», яка зазначила, що його кваліфікація на той час уже належала до категорії «С», що було зовсім непогано для такого юного віку.

Едвард Дзяловський народився 25 лютого 1922 року у місті Бидгощі і був найстаршим сином у сім’ї. В 1930-х роках разом із батьками переїхав до Станиславова. Малий Едвард із дитинства захоплювався літаками і прагнув брати приклад із батька-льотчика. Але у лікарів була інша думка – вони категорично заборонили хлопцеві розпочинати льотну кар’єру.

Втім, батько Едварда був не з тих, хто мовчки підкоряється долі. Він влаштував сина на курси планеристів, де вже незабаром Едвард досяг великих успіхів. Коли його батько працював у Школі пілотів Станиславова, Едвард проходив там курси льотного механіка.

Під час німецької окупації юний льотчик партизанив, допомагаючи шукати вдалі місця для посадки літаків та виявляти ворожі льотні підрозділи. Після війни працював інструктором пілотів-планеристів у різних місцевостях. У перші післявоєнні роки Едвард таки здійснив свою мрію – закінчив льотну школу і отримав кваліфікацію льотчика. Після навчання далі продовжив працювати інструктором планеристів у Кракові.

У 1971 році під час польоту з учнем із Едвардом Дзяловським стався нещасний випадок, після якого він отримав інвалідність і мусив назавжди відмовитися від польотів. Помер у Кракові 14 січня 1985 року.

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 54 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024