Четвер, 28.03.2024, 11:09:51

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2023 » Квітень » 7 » Колись у Станиславові: Станиславів очима японця
09:44:50
Колись у Станиславові: Станиславів очима японця

У травні 1906 року в газеті «Кур’єр станиславівський» з’явився фейлетон у вигляді листа від уявного японця про те, що він побачив у місті Ревери під час свого візиту.

Незважаючи на жартівливий тон, із цього твору ми можемо дізнатися багато цікавого про те, що міг би побачити японець, якби він справді приїхав до Станиславова.

Зокрема автор фейлетону зазначає: «Станиславівська людність у своїй більшості дуже ґречна і надзвичайно поблажлива. З особливою повагою люди ставляться до військових цісарсько-королівської армії, і мене тішить, що армію у вас шанують так само, як і у нас в Японії.

В жодному з галицьких міст я не чув вираз «Ich habe die Ehre» (нім. «Маю честь») так часто, як тут. Мені здавалося, що Станиславів – багатонаціональне місто, і багато людей тут говорять польською, але на вулицях дуже часто чути німецьку мову, і загалом багато людей розмовляють німецькою.

Деякі заможні люди рідко вчащають до місцевого театру, зокрема на виставу «Фауст», яка зараз іде на сцені, але залюбки їдуть до віденської опери, хоч це й набагато дорожче. Колійовий квиток зі Станиславова до Відня і назад коштує 46 корон 20 галерів, і це без урахування їжі, яку ви будете купувати у вагоні-ресторані. А погодьтеся, що без цього важко обійтися, бо ви ж не можете нічого не їсти 36 годин. Разом з тим квиток на «Фауста» вартує лише 5 корон.

І останнє враження, яке в мене залишилося від міста Ревери: місцеві пані і панянки дуже вродливі, навіть гарніші, ніж я міг собі уявити. Але, на жаль, найпривабливіші з них уже заміжні! Краса місцевих дам – це та особливість міста, яку я хотів би особливо підкреслити…».

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 61 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024