Вівторок, 07.05.2024, 00:09:17

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Липень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
 
Архів новин
Головна » 2023 » Липень » 11 » Колись у Станиславові: загадкова вілла
15:00:00
Колись у Станиславові: загадкова вілла

Вілла на вул. Тарнавського,12 зараз привертає до себе підвищену увагу, адже планується її реставрація і відкриття реабілітаційного центру. Проте інформації про неї дуже небагато, а ще менше – про її першу власницю, Зофію Кузьминську.

У вересні 1903 року «Кур’єр станиславівський» повідомив, що Зофія Кузьминська будує будинок на вул. Словацького (тепер вул. Тарнавського). Дата будови «1903» викарбувана у верхній частині будівлі. Поруч є два маскарони у вигляді амурів, які збереглися донині.

Прізвище пані Кузьминської фігурує також у кількох списках жертводавців на благодійні цілі. Оце й усе, що про неї відомо. Однак у давній пресі фігурує ще й Леон Кузьминський, який, можливо, був чоловіком чи родичем власниці вілли.

На користь цієї версії говорить те, що пан Кузьминський був залізничником, точніше колійовим будівельником. А сучасна вулиця Тарнавського в ті часи належала до Леонівки – району, де будували вілли заможні залізничники. У 1906 році Кузьминського призначили старшим інженером при міністерстві колії.

Як зазначає краєзнавець Іван Бондарев, від 1910 року будинком володіла Марія Островська, про яку теж відомо небагато. Судячи з повідомлень преси, вона була діяльною філантропкою і входила до правління Товариства дам доброчинності і Товариства народної школи. Проте вже в 1911 році їй почало бракувати коштів, адже вона розміщала у пресі оголошення про здачу в найм першого поверху своєї вілли.

З 1935 року власником вілли був такий собі пан Дзеконський. На цьому відомості про дорадянську історію кам’яниці вичерпуються.

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 49 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024