П`ятниця, 19.04.2024, 01:54:56

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
 
Архів новин
Головна » 2013 » Лютий » 28 » Краєзнавча енциклопедія Радчі
14:40:28
Краєзнавча енциклопедія Радчі
27 лютого 2013 р. в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація краєзнавчої книги прикарпатської поетеси та громадської діячки Любові Павликівської „Моє рідне село – Радча”.
Любов Павликівська народилася 1953 р. в с. Радча біля Івано-Франківська. Закінчила музичне училище ім. Д. Січинського та Прикарпатський університет ім. В. Стефаника. Працювала викладачем по класу скрипки в Богородчанській музичній школі та Іваниківській ЗОШ І-ІІІ ст., потім музкерівником у Радчанському дитячому садку. Пізніше вчителювала в Заберезькій загальноосвітній школі. Тепер - депутат сільської ради рідного села.
Ведучий презентації, заслужений журналіст України, уродженець Радчі Роман Фабрика представив присутнім Любов Павликівську як багатогранну особистість, жінку з ніжною, чуйною душею, у творчому доробку якої поетична книга „Поезії і пісні" та романтична балада „Привид" українською та польською мовами; розповів про ідею народження книги, нелегкий шлях її підготовки.
Презентоване краєзнавче дослідження „Моє рідне село - Радча" укладене у формі енциклопедичного словника та містить матеріал з історії рідного села авторки, ретельно зібраний на основі архівних документів і спогадів старожилів. Книга охоплює широке розмаїття імен, прізвищ, біографій, історичних подій, фактів, до того ж проілюстрована численними архівними і сучасними кольоровими світлинами.
Сама авторка поділилася із гостями літературно-мистецької світлиці своїми переживаннями, які стали поштовхом як до її поетичної творчості, так і до написання книги про рідне село, минуле якого досі не було опрацьоване належним чином. Приємним одкровенням для кожного стали поезії у виконанні презентантки, просякнуті любов'ю до рідної землі, патріотизмом, що є ковтком свіжого повітря для сучасного українського суспільства. 
Роман Фабрика на правах господаря свята познайомив присутніх з односельцями - гордістю Радчі, які стали героями презентованого видання: заслуженим діячем  мистецтв України, композитором Богданом Шиптуром, заслуженим лікарем України Євгеном Романишиним, художником Федором Майком, депутатом і громадським діячем Мирославом Лутчином, стипендіатом фонду В. Пінчука Іриною Яремак та іншими, які творять і примножують славну історію цього села. 
Вони щиро захоплювалися наполегливістю своєї землячки, скромної жінки, яка спромоглася  видати унікальне та цінне дослідження, що, по суті, є малою енциклопедією Радчі та, без сумніву, збагатить історичне краєзнавство Прикарпаття. Долучився до вітань односельців і Михайло Захарчук, літературний редактор видавництва „Нова Зоря", де побачили світ всі книги Любові Василівни.
А відомий літературний критик Дмитро Юсип зауважив, що у  новому дослідженні авторки через історію конкретного села простежується доля всього народу, історія України.
Творчу канву вечора вдало доповнила народна пісня „Ой ти місяцю, я зіронька ясная", яку заспівало тріо юних радчанок, і, звичайно ж,  перший твір Богдана Шиптура „Пісня без слів" у авторському виконанні. Зачарував присутніх і подарований Любові Павликівській вірш-привітання, який зачитала від імені односельчан Надія Дідух, вчителька французької мови місцевої школи. 
Натомість Роман Фабрика висунув пропозицію подати книгу „Моє рідне село - Радча" на здобуття районної премії ім. Р. Федоріва, яку одностайно  підтримали всі присутні.
На завершення презентації директор бібліотеки Людмила Бабій  наголосила на потрібності та знаковості презентованого краєзнавчого видання, яке завдяки новітнім технологіям буде доступним не тільки для користувачів нашої книгозбірні, а й для всіх поціновувачів історії рідного краю.

Переглядів: 646 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024