П`ятниця, 19.04.2024, 13:18:16

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
 
Архів новин
Головна » 2013 » Лютий » 01
Крок за кроком втілюється волевиявлення громадськості Надвірнянщини увіковічнити пам`ять наших земляків-борців за волю і незалежність України і спорудити в їхню честь пам`ятник.
При районній раді торік створено організаційний комітет зі спорудження пам`ятника Борцям за волю України у м. Надвірна на вул. Гетьмана Мазепи, на майдані перед адмінприміщенням податкової інспекції. Співголовами оргкомітету виступили голова районної ради Василь Попович, тодішній голова РДА Володимир Калічко та Надвірнянський міський голова Зіновій Андрійович.
Погоджено макет пам`ят­ника, визначено скульптора-виконавця. Зараз оргкомітет погоджує питання виготовлення проектно-кошторисної документації на спорудження пам`ятника. За ... Читати далі »
Переглядів: 516 | Долучив: Dnister | Дата: 01.02.2013

Малкович Василь  Іванович народився у 1910 році в с. Середньому Березові в родині середняка, але досить патріотичній. З дитинства батьки прищепили  маленькому Василькові любов до рідної землі, праці, поваги до старших. Закінчив Василь 6 класів в рідному селі і мріяв навчатися у Коломийській гімназії, але не судилося. Молодим хлопцем став навідуватися до сільської читальні і вивчати самотужки історію України, захоплювався Петлюрою, Винниченком, Грушевським, а згодом  Бандерою та його ідеями.
В 1938 році В.І.Малкович вступає в члени ОУН. З того часу  починає політичну роботу в селах Середній та Вижній Березовах. До всіх доручень ОУН ставиться добросовісно, з великою відповідальністю.
У 1937 р. вподобав дівчин ... Читати далі »
Переглядів: 677 | Долучив: Dnister | Дата: 01.02.2013

Як говорять американці, дружина президента має на нього величезний вплив, а отже, певним чином впливає й на життя держави. Тому на особу першої леді вони завжди звертають прискіпливу увагу. В масштабах кожного міста теж є своя перша леді і вона, безперечно, відіграє значну роль у його житті. На жаль, про основні жіночі постаті в історії древнього Станиславова відомо небагато, але ми все ж переконані: вони вписали в нашу історію важливі і яскраві сторінки. Про древніх і сучасних перших леді нашого міста – читайте далі.

Анна Рисінська –перша серед рівних
Найперша леді в історії нашого міста – дружина засновника Станиславова Андрія Потоцького. Анна Рисінська-Потоцька була п ... Читати далі »
Переглядів: 619 | Долучив: limnytcja | Дата: 01.02.2013

В Івано-Франківську відбулася презентація альбому Андрія Кіся «Сльоза і камінь».
Від подорожі галицькими цвинтарями на сторінках альбому перехоплює дух. Кам'яні фігурки Богородиці, Христа, Варвари, Онуфрія та інших святих, витесані народними майстрами, у фотооб'єктиві львівського скульптора та реставратора Андрія Кіся більше нагадують експонати у музеї мистецтв, аніж закинуті надгробки маленьких, переважно сільських чи містечкових цвинтарів.
Автор об'їздив практично усі цвинтарі Галичини, зробивши десятки тисяч фотографій, найкращі з яких увійшли до чорно-білого альбому. «Галичани живуть поруч із цими скульптурами, спостерігають, як вони падають, нищаться, а це – справжні шедеври! – розповідає Андрій Кісь. – Скульптури галицьких народних майстрів одн ... Читати далі »
Переглядів: 544 | Долучив: limnytcja | Дата: 01.02.2013

Український національно-визвольний рух 40—50-х рр. ХХ ст. мав одну цікаву особливість: участь у ньому брали представники багатьох народів Європи та Азії. Причиною активної участі іноземців у лавах УПА була боротьба західних українців проти двох тоталітарних режимів — німецького та радянського.
Серед іноземців, які влилися до українського визвольного руху, слід виділити дві групи. Перша група — громадяни Радянського Союзу, друга — менш чисельна — громадяни європейських держав. До лав УПА вони потрапили різними шляхами: — з поліційних та військових підрозділів німецької армії, які було створено з військовополонених радянської армії. Приміром, у ніч з 29 на 30  вересня 1943 р. до складу УПА перейшов із Здолбунова (Рівненщина) загін азербайджанців у складі 160 осіб; — втікачі та визволені відділами УПА з таборів для військо ... Читати далі »
Переглядів: 658 | Долучив: limnytcja | Дата: 01.02.2013

Потрапити на сторінки газет не так вже й важко. Треба лише вчинити чи витворити щось небуденне, зацікавити — створити інформаційний привід. Переглядаючи старі підшивки газет, я зауважив, що три мешканці нашого міста із нечастим для нього прізвищем Жеребецький, почергово привертали увагу газетярів за Польщі, Союзу та Незалежності. Чим саме? Та по-різному.

Любов і кров
Цукерня Кровіцького була фешенебельним закладом старого Станиславова. Вона розташовувалась на першому поверсі готелю «Уніон» (пізніше — «Київ»). У міжвоєнний період там працював молодий цукерник Ярослав Жеребецький. Чотири роки він виліплював усілякі тістечка, аж поки його не забрали ... Читати далі »
Переглядів: 764 | Долучив: limnytcja | Дата: 01.02.2013

У 1970 році мистецтвознавець Володимир Баран готував матеріал для путівника по Прикарпаттю «Історії промовисті сторінки». Він неодноразово зустрічався зі старожилом і почесним громадянином міста Вільгельмом Столярчуком. Той переповів письменнику одну цікаву історію.
На початку ХХ століття на розі нинішніх вулиць Гончара та Грушевського (тепер тут п’ятиповерхова хрущовка) стояв великий паровий млин Імердауера. У 1902 році чотирирічний Вільгельм Столярчук гуляв із батьком у тому районі. Раптом тротуари та проїжджу частину вкрив густий живий килим… мишей.
Їх було так багато, що складалося враження, ніби на землю виплюхнули багато-багато чорної кави. Маленькі вусаті-хвостаті створіння вибігали з підвалу мли ... Читати далі »
Переглядів: 780 | Долучив: limnytcja | Дата: 01.02.2013










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024