Четвер, 25.04.2024, 21:41:55

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2023 » Травень » 10 » Краєзнавець Андрій Тимків уклав Топ-5 ратуш Калуського району
21:43:33
Краєзнавець Андрій Тимків уклав Топ-5 ратуш Калуського району

Краєзнавець Андрій Тимків опублікував підбірку з п'яти туристичних цікавинок Калуського району. Цього разу акцентував на будівлях-ратушах.

Ратуша в Долині

Є унікальною пам'яткою промислової архітектури України 19 - початку 20 століть. Солеварня — ансамбль різних за призначенням споруд: варильня солі, маніпуляційний корпус, приміщення складу солі, шахти, збірка солянки та інші службові і господарські будівлі. Збереглась і промислова ратуша, щоправда, частково. Раніше на вершині навіть був годинник, вершина зроблена з дерева. Поруч є ще одна ратуша (магістрат) але вежі вже немає, повідомляє Андрій Тимків.

 

Промислова ратуша в Калуші

Ратуша старого калійного комбінату побудовано наприкінці ХІХ — на початку XX століття та  була складовою частиною адміністративного будинку приватного підприємства з експлуатації запасів калійних солей у Калуші. Це двоповерхова будівля з фронтоном, увінчана квадратною вежею з шатровим завершенням і годинником.

Болехівська ратуша

Одноповерхова споруда збудована у 1861-1863 роках у стилі романтизму з використанням декоративних елементів неоренесансу. Це невелика, одноповерхова, прямокутна споруда. Над головним входом здіймається ратушна вежа. На вежі на рівні третього поверху вмонтовано годинник-куранти з чотирма циферблатами діаметром понад 1,2 м. Під циферблатами поміщено Герб України. Вежу завершує оригінальний гостроверхий дах, прикрашений фігурними башточками зі шпилями. Завдяки йому вежа і вся ратуша мають елегантний вигляд.

Ратуша в Перегінському

В 1905-1907 роках на кошти зібрані серед жителів селища та сусідніх сіл було побудовано нове цегляне двоповерхове приміщення школи на 10 класних кімнат з чотирма великими вікнами в кожній. Опалення приміщення пічне, добре діє природна вентиляція. Воно збереглося до наших днів. І в ньому продовжують навчатися учні Перегінського ліцею. Також на вершині є збережений годинник.

Ратуша в Калуші

Побудована ратуша на початку XX століття — це була невелика споруда з оригінальною кутовою вежею, на верху якої містився годинник з циферблатами на чотири боки. За радянських часів розміщувались адміністративні установи, а управління сільського господарства райвиконкому. Нині від ратуші залишилися тільки частина фасаду. 23 липня 2013 року калуська ратуша згоріла.


Переглядів: 57 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024