Четвер, 28.03.2024, 11:43:24

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2020 » Березень » 25 » Кримінальна історія: як у Станиславові горілку підробляли
10:29:25
Кримінальна історія: як у Станиславові горілку підробляли

Одним із провідних виробників горілки у Галичині була львівська фабрика Бачевських, заснована в 1782 році. Найбільшого розквіту вона досягла за Йосифа Адама Бачевського (1829-1911), випускника Львівської технічної академії та фахівця з технології спиртів.

Австрійське намісництво навіть дозволило йому вживати назву «Цісарсько-королівська привілейована крайова фабрика». В міжвоєнний період фабрика Бачевських так само славилася своєю продукцією, її успішно продавали.

В листопаді 1926 року два юні підприємці зі Станиславова вирішили скористатися цим фактом. 19-річний Василь Процак і 15-річний Владислав Ганчук десь роздобули великий запас порожніх пляшок від знаменитої горілки. Вони наливали у пляшки звичайну воду, акуратно закорковували їх і продавали під виглядом справжньої горілки.

Покупцям хлопці говорили, що довший час працювали на фабриці Бачевських і отримували зарплатню продукцією. Дивно, але чимало клієнтів повірили в цю версію, тож значну частину партії «горілки» хлопцям вдалося успішно продати.

Однак «бізнесу» прийшов кінець, коли ошукані покупці звернулися до поліції. Решту партії товару стражі порядку конфіскували, а юні торговці опинилися за ґратами. За польської влади в Станиславові рішуче боролися з пияцтвом. Поява в громадських місцях у п’яному вигляді каралася штрафом, а імена та прізвища громадян, які розгулювали містом «під мухою» і були затримані поліцією, час від часу друкували в газеті «Кур’єр станиславівський».

Тому журналісти іронізували, що цей прикрий випадок із несправжньою горілкою послужив ще одним аргументом на користь відмови від вживання алкоголю.

Олена БУЧИК


Переглядів: 231 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024