П`ятниця, 26.04.2024, 18:40:05

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2023 » Квітень » 28 » Кримінальні історії: Голівуд… і лава підсудних
14:40:41
Кримінальні історії: Голівуд… і лава підсудних

Дослідження діяльності деяких станиславівських адвокатів укотре підтверджує, що людська доля дуже мінлива. Ось, наприклад, адвокат Еразм Орський у жовтні 1934 року прославився на всю тодішню Польщу.

Крім адвокатської діяльності, він займався написанням романів, і його романом «Біла гілка» зацікавилася продюсерська компанія Metro-Goldwyn-Mayer у Голівуді. Представник цієї компанії з Нью-Йорка написав панові Орському і попросив вислати примірник роману, щоб переробити його на сценарій фільму.

Мешканці Станиславова пишалися таким успіхом місцевого правника, однак уже в березні 1936 року пан Орський опинився у вирі гучного скандалу. Дві селянки з села Добротів (знаходиться в Надвірнянському районі) подали на адвоката до суду, звинувачуючи його в шахрайстві. Згідно з тодішнім польським законодавством, пану Орському загрожувало до п’яти років ув’язнення.

У ході розгляду справи виявилося, що селянки звернулися до адвоката у питанні земельної ренти, а він зажадав він них оплату 300 злотих, що було значно дорожче, ніж в інших адвокатів. Крім того, за поновлення ренти клієнткам довелося заплатити ще 200 злотих. Водночас, коли позивачки давали свідчення в суді, вони мусили визнати, що завдяки діям адвоката оформили ренту на дуже вигідних умовах, що дозволило їм збільшити свій прибуток щонайменше на 1 тис. злотих.

Еразм Орський під час надання свідчень виглядав помітно знервованим і підкреслив, що опинився на лаві підсудних уперше в житті. Він також зауважив, що справа цих клієнток вимагала від нього більше часу і зусиль, чим і пояснювалася більша оплата.

Цей процес викликав величезне зацікавлення не лише у станиславівських адвокатів, а й у цілої адвокатської спільноти Галичини. Кілька місцевих правників навіть зголосилися безкоштовно захищати колегу. В результаті процесу Еразма Орського тріумфально виправдали, адже, як стверджував захист, кожен адвокат має повне право встановлювати ціни за послуги на свій розсуд, а клієнтові вже вирішувати, погоджуватися чи ні.

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 72 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024