Четвер, 09.05.2024, 00:43:30

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2023 » Листопад » 4 » Кримінальні історії: трагедія в Княгинині-Гірці
20:17:47
Кримінальні історії: трагедія в Княгинині-Гірці

На початку ХХ століття на сході від Станиславова знаходилося передмістя Княгинин-Гірка. Зараз це територія в районі вулиць Вовчинецької, Привокзальної та Миру. Це передмістя мало власні органи самоврядування і поліцію.

У червні 1910 року тут трапився трагічний випадок, який глибоко вразив місцевих мешканців і широко висвітлювався станиславівською пресою. В ніч на 5 червня чергував поліцейський Мойзеш Крігель – чоловік молодий, але дуже затятий, гарячковий і нестриманий. Через ці особливості характеру в нього вже не раз бували конфлікти з мешканцями.

Близько десятої вечора поліціянт побачив, що вулицею йшла велика компанія, що, очевидно, поверталася з якоїсь забави. Молоді люди були трохи напідпитку, щось голосно вигукували і співали пісні. Розлючений страж порядку підбіг до компанії і почав вимагати, щоб хлопці не шуміли на вулиці. При цьому він грізно розмахував шаблею, тож молоді люди кинулися навтьоки. Грізний Крігель побіг за ними слідом.

У цей час Фердинанд Зайонц, 21-річний мешканець Княгинина-Гірки, почув крики, відкрив хвіртку і вийшов зі свого подвір’я на вулицю подивитися, що сталося. Саме в цей момент надбіг поліціянт і, подумавши, що то один із тих хлопців, що від нього втікали, вдарив бідолашного молодика шаблею. Зброя пробила тіло Зайонца навиліт, і він, стікаючи кров’ю, з гучним криком упав на землю. На крики вибігли батьки хлопця і сусіди й намагалися надати йому першу допомогу. Але все намарне: через кілька хвилин після нападу молодик помер.

Як повідомила преса, Фердинанд Зайонц, невинна жертва поліційного свавілля, був помічником муляра і мав репутацію дуже порядного хлопця. Його батько працював робітником у міській газовні. Батьки й сусіди загиблого та інші мешканці передмістя були настільки обурені вчинком поліціянта, що мало не вчинили негайний самосуд. Мойзеша Крігеля за його вчинок було віддано під суд.

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 53 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024