П`ятниця, 26.04.2024, 15:14:45

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2023 » Травень » 31 » Кримінальні історії: вогнепальна зброя на Станиславівщині
14:03:34
Кримінальні історії: вогнепальна зброя на Станиславівщині

За Австро-Угорщини мешканці Станиславівщини протягом певного часу могли вільно купувати зброю і навіть замовляти її поштою з інших місцевостей. Але згодом влада поклала цьому край, бо, на її думку, така свобода призводила до багатьох інцидентів та випадкових смертей.

Ще більше ускладнилася ситуація на Станиславівщині у міжвоєнний період, адже після буремних воєнних років на руках у населення було безліч зброї, на яку ніхто не отримував дозволів. Почастішали злочини із використанням зброї, і поліція була вимушена активніше застосовувати револьвери і карабіни проти затриманих.

Так, у травні 1939 року у селі Завадка під Калушем виникла суперечка між парубками, що розважалися у корчмі. В результаті цього «обміну думками» залунали постріли, був тяжко поранений один із присутніх.

Ще більш трагічний випадок трапився у липні 1939 року в Микуличині. Постерунковий поліцейський був змушений застосувати зброю до місцевого жителя, який під час сварки убив із карабіна свою 22-річну наречену. Постріл був попереджувальний, причому страж порядку закликав злочинця здати карабін. Але парубок кинувся навтьоки, заховався у яру в лісі і там здійснив самогубство.

Сенсаційний випадок трапився у Снятині в травні 1939 року. Затримали 15-річного сина повітового сторожа, який за допомогою підробленого ключа викрадав зі складу староства зброю, що зберігалася там після вилучення у ході розслідування карних справ. Юнакові вдалося присвоїти карабін, три пістолети, два револьвери, шаблю, багнет і мисливський ніж. Загалом у цій справі було засуджено 10 осіб – за посередництво у продажу краденого товару та купівлю краденої підприємливим підлітком зброї.

Підготувала Олена БУЧИК


Переглядів: 52 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024