Субота, 27.04.2024, 05:51:51

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2019 » Травень » 7 » Легенди Станиславова. Дірява Діброва
17:08:20
Легенди Станиславова. Дірява Діброва

Тюрми будуються для того, аби з них неможливо було втекти. Архітектори, адміністрація, охорона роблять усе можливе, аби злочинці не вирвалися на волю. У світі є кілька в’язниць, які можуть похвалитись, що за всю їхню історію жоден в’язень не накивав звідти п’ятами.

У Станиславові теж була знаменита тюрма. Її спорудили у 1883 році на південній околиці міста, пише “Репортер”.

У народі в’язниця отримала неофіційну назву «Діброва».

Сучасники описували її так: «Шалена думка випустити в’язня з-за шістьох брам! Здавалося, скоріше сонце зійде з заходу, ніж це станеться. Треба знати «Діброву», якою величається галицький уряд. Треба знати, як там кожна щілина вартується, як від сьомої години вечора до п’ятої рано тихо, немов у домовині, навіть вартові ходять у сукняних папучах, щоб можна було чути кожен шелест. Треба знати добре влаштовані в’язничні входи, щоб уявити собі трудність, а прямо неможливість втечі з цього «дому зла»».

Серйозний удар по репутації карного закладу нанесла втеча студента Мирослава Січинського у 1911 році. Він відбував 20-річне ув’язнення за вбивство намісника Галичини графа Потоцького. Українськи інтелігенти зібрали гроші, підкупили охоронців і ті просто вивели в’язня за браму.

Втім, це була далеко не перша втеча з «Діброви». Вже через два роки після побудови в’язницю «позбавили цнотливості». Крає­знавець Олена Бучик знайшла у «Кур’єрі Львівському» за вересень 1885 року коротеньку замітку про втечу з тюрми 24-річного Петра Багрія, який вирішив не чекати 18 років, які йому присудили за крадіжки. Обставини втечі газета не повідомляла.

Другий раз «Діброва» зганьбилася у квітні 1902. Тоді відзначились шевський ремісник Андрух Буняк і слюсарський челядник Володимир Маркович. У другий ночі вони пробили стіну і потрапили до вентиляційного каналу, яким вилізли на стріх. Там утікачі пообривали шнури, на яких сушилась білизна, сплели з них мотузку і спустились з третього поверху на подвір’я. Чотириметровий мур, що огороджував в’язницю по периметру, не став їм на заваді – вони його легко здолали за допомогою все тієї ж мотузки. Цікаво, як дозорці проґавили довбання стіни, адже це процес довгий, трудомісткий і шумний. Може, саме після цього випадку охоронцям стали видавати сукняні капці?

Іван Бондарев


Переглядів: 304 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024