П`ятниця, 19.04.2024, 19:24:01

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2020 » Березень » 8 » Легенди Станиславова. Комісари не літають
20:42:57
Легенди Станиславова. Комісари не літають

Після виходу кількох статей про військову авіацію нашого міста до мене звернувся франківець Олександр Волков, який розповів цікаву історію.

Він почув її у 1970-х від старого прапорщика служби пального, пише «Репортер».

У радянській армії була посада заступника командира з політичної роботи, скорочено – замполіт. Їх ще називали комісарами і у війсь­ках жорстко не любили. Вони задовбували людей політзаняттями, пхалися у справи, від яких були далекі, та зіпсували життя не одному офіцеру. Хоча, звісно, були винятки.

Наприкінці сорокових один такий прикрий комісар служив у авіаполку, що стояв на станіславському аеродромі. Якось над ним пожартували. Тоді на озброєнні були винищувачі Ла-5. Дві стійкі шасі в нього розташовувалися під крилами, а третя, на яку приземлявся літак, була невеликим колесом, яке не забиралося і кріпилось під хвостом. Авіатори називали це колесо – «дутік». Тоді часто траплялись льотні інциденти, аварії, навіть катастрофи. І ось під час польотів хтось із досвідчених пілотів відвів комісара у бік і з серйоз­ним видом поскаржився, що молоді льотчики лінуються продувати дутіки, що може призвести до трагічних наслідків.

За кілька днів у частині проводили партійні збори. Замполіт піддав жорсткій критиці випуск­ників-лейтенантів, які не продувають дутіки і тим самим грубо порушують вимоги керівних документів з безпеки польотів. Й довго не міг зрозуміти гомеричного реготу залу.

А обірвалась його кар’єра досить несподівано. Більшість політпрацівників не були льотчиками, але «згори» впала телеграма ознайомлювати їх з авіаційною справою, аби вони краще уявляли специфіку. На найближчих польотах комісара покатали на спарці – двомісному навчально-бойовому винищувачі. Зрозуміло, що машину вів інструктор, а замполіт захоплено роздивлявся по сторонах. Раптом щось пішло не так, двигун вмер, і пілот здійснив змушену посадку. До аеродрому не дотягнув, гепнувся у Крихівцях в якийсь сарай. Політпрацівник отримав легкі ушкодження і ліг у шпиталь.

Коли його прийшли провідати, лікарі заявили, що комісар, напевне, добряче вдарився головою. Він узагалі не лежав, бігав по палатах, вимагав негайно провести політзаняття і змушував хворих солдатиків конспектувати «Квітневі тези» Леніна. До частини сарака не повернувся – списали за станом здоров’я.

Іван Бондарев


Переглядів: 238 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024