П`ятниця, 26.04.2024, 11:18:50

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2020 » Січень » 15 » Місто, яке “розповідає” історію: пам’ятники, які планують встановити в Івано-Франківську
19:20:04
Місто, яке “розповідає” історію: пам’ятники, які планують встановити в Івано-Франківську

Івано-Франківськ – місто пам’ятних знаків, монументів та анотаційних дошок. Місто, яке “розповідає” історію в кожному своєму куточку. Найближчим часом у місті планують спорудити ще декілька пам’ятних скульптур.

 

Пам’ятний знак «Пожежникам-рятівникам»

Ідея створення цього монумента виникла ще у 2016 році. Пам’ятний знак планують встановити в Івано-Франківську на вул. Івана Франка, між будинками № 4 та № 8. Конкурс на визначення кращого проєкту вже проведено. Так, Івано-Франківськ поповниться пам’ятником авторства Сергія Полуботька. Це буде вогнеборець на драбині, який виконує свою нелегку роботу – рятує місто від пожежі. Передусім, монумент буде відображати благородну працю пожежників та необхідність вшанування їхньої пам’яті. Виготовляти скульптуру будуть за позабюджетні кошти.

 

Пам’ятник Олені Степанів

У Івано-Франківську встановлять пам’ятник жінці, яка першою у світі була офіційно зарахована на військову службу у званні офіцера. Олеся Степанів - український історик, географ, громадська та військова діячка, пластунка, четар Української Галицької Армії. Спорудження монумента буде відбуватись за кошти Івано-Франківського відділу «Союзу Українок». Скульптуру заплановано розмістити на вулиці Грушевського, 16 біля центрального входу до ЗОШ №7.

 

Пам’ятний знак Героям АТО/ООС

У Меморіальному сквері планують спорудити пам’ятник Героям АТО. Конкурс на визначення кращого проєкту вже проведено і визначено макет майбутнього монумента. Перемогу тримав скульптор Борис Данилюк. Автор переконує, що скульптура буде дуже легкою і зрозумілою. В центрі буде жінка з дитиною, яка асоціюється не тільки з мамою, яка втратила сина, а й з Батьківщиною. Позаду будуть дві брили, на яких написані імена загиблих. Згодом пам’ятник буде ще й освітлюватись.

 

Пам’ятник Славі Стецько (Ганні Йосипівні Музиці)

В сквері на вулиці Слави Стецько заплановано встановити пам’ятник українській політичній діячці, журналістці, співорганізаторці Червоного Хреста УПА, жіночої мережі і юнацтва ОУН, Антибільшовицького блоку народів (АБН) – Славі Стецько. Цю ідею затвердили рішенням виконавчого комітету міської ради від 31.10.2019 р. Буде проведено конкурс на визначення кращого проєкту. На цій же вулиці вже довший час встановлена меморіальна дошка в честь цієї націоналістки.

 

Пам’ятник жабі

У парку ім. Тараса Шевченка планують поставити скульптуру жаби. Приклад взяли з Києва, де вже тривалий час пам’ятник жабі є скарбничкою міста. До речі, така скульптура є ще в інших містах України. У департаменті містобудування, архітектури та культурної спадщини зауважують, що така ідея дуже підходить для нашого парку.

 

Пам’ятник Степану Бандері в Конотопі та Івану Франку у Києві

З ініціативи громади Івано-Франківська буде встановлено пам’ятник Івану Франку у Києві на вулиці Франка.

«Столиця України, а гідного пам’ятника Івану Франку немає. Тому сьогодні на Раді розвитку громад в Києві зустрівся з Віталієм Кличком і висловив свою думку щодо цього. Іван Франко – непересічна людина в історії України, це не тільки наш місцевий, а національний геній! Кличко погодився з моєю позицією, тому скоро на однойменній вулиці у столиці встановлять пам’ятник Франкові», – зауважив мер Івано-Франківська. Кошти на встановлення будуть виділяти спонсори та меценати.

Також у планах міського голови спорудження пам’ятника лідера ОУН Степану Бандері в Конотопі що на Сумщині. Кошти на створення скульптури не виділятиме міська влада, а будуть зібрані своїми силами. Зокрема, депутати міської ради пройдуться містом з колядками для збору коштів.

“Мені важливо під яким пам’ятником зустрічатися! Знаєте, буквально перед цим говорив з мером Конотопа Артемом Семеніхіним. Це місто, яке за 40 км від кордону з Москвою. Він у нас найсхідніший мер-націоналіст. Я висловив бажання, щоб ми разом попрацювали і цього року подарували їм пам’ятник Степану Бандері й встановили в Конотопі на вулиці Бандери”, – написав Руслан Марцінків на своїй сторінці у Facebook.


Переглядів: 274 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024