Неділя, 05.05.2024, 12:35:51

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2024 » Січень » 22 » На цвинтарі часів Першої світової у Калуші освятили каплицю Співстраждальної Божої Матері
20:21:53
На цвинтарі часів Першої світової у Калуші освятили каплицю Співстраждальної Божої Матері

Сьогодні, 22 січня, на старому цвинтарі Калуша відкрили й освятили військову капличку Співстраждальної Богородиці. Відтепер кожен охочий матиме змогу помолитися за військових та цивільних людей, які загинули у воєнний час. Серед похованих тут — представники австрійської, німецької та російської армій.

У коментарі «Вікнам» директор КП «Ритуальна служба», військовослужбовець Олександр Коваль зазначив, що наприкінці 2020 року як волонтер разом з краєзнавцем, співзасновником громадської організації «Калуш мілітарний» Андрієм Шутяком розпочали досліджувати військове кладовище. Прагнули ідентифікувати всіх похованих тут бійців.

Хрести на військовому цвинтарі активісти відчищали від моху, лишайників, мили, згодом — обробляли ґрунтовкою і покривали фарбою. Окрім того, їх довелося витягувати, вирівнювати та підсипати.

Серед похованих тут — представники австрійської, німецької, австрійської і російської армій. До речі, останні були військовополоненими й виконували на Калущині різні громадські роботи. Чимало з них померли від холери.

Під час ідентифікації похованих й виникла ідея спорудити військову каплицю, щоб мати можливість помолитися за воїнів не тільки Першої світової, але і Другої світової та сучасної російсько-української війни.

Будівництво каплиці розпочалося в 2021 році. Завершити розпочате вдалося тільки нещодавно, коли Олександр побував вдома в короткотривалій відпустці.

Скульптор Ігор Семак відгукнувся на пропозицію і створив скульптуру Пресвятої Богородиці. А фінансово допомогли меценати Михайло Найда, Микола Серафимович, Михайло Паньків.

Місце для будівництва каплиці вибрали зручне і доступне.

«Ходили, довго думали, де краще. Обрали місце обабіч дороги, тут є стежка. Місце зручне», — зазначив Олександр Коваль.

Дослідження військових поховань тимчасово стало на паузу. Однак триває активне вивчення архівів. Цією роботою займається його товариш Андрій Шутяк, який долучився до дослідження військових поховань та створив карту поховань солдат Першої світової війни на території Калуського району.

Після завершення війни краєзнавча робота щодо поховань Першої світової війни в Калуші повністю відновиться, — запевнив Олександр Коваль.

«В Україні ця тема була нецікава. Ми відновлюємо поховання, хочемо, щоб ця тема привернула більшу увагу. Адже війна йшла на теренах нашого міста. Калуш під час Першої світової війни переходив від однієї держави до іншої. І в результаті був знищений, проте про це ніхто не говорить», — зазначив Олександр Коваль.

Ініціатор ідеї додав, що військова каплиця важлива для Калуської громади.

«Я радію, що не одна тисяча людей пройде цією стежкою і помолиться за душі убієнних не тільки військових, але й калушан, який покинули цей світ. Питання честі, щоб ця капличка була на цьому місті», — зазначив Олександр Коваль.

Всього на військовому похованні старого цвинтаря ідентифіковано 725 загиблих часів Першої світової війни.

Довідка. Військовий цвинтар у Калуші було закладено 1926 року. Тут перепоховали жертв Першої світової війни з усього Калуша. Одне з найбільших поховань було біля нинішньої міської лікарні на вулиці Каракая, де діяв військовий шпиталь.

Ірина БОРАЧОК, журналістка

Олександр ЗАЛІСЬКИЙ, оператор-монтажер


Переглядів: 44 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024