Субота, 20.04.2024, 14:25:11

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Листопад 2022  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
 
Архів новин
Головна » 2022 » Листопад » 12 » На Франківщині у Рогатині знайшли написи в'язнів на стінах катівні НКВС
12:02:57
На Франківщині у Рогатині знайшли написи в'язнів на стінах катівні НКВС

У підвалі 2-поверхового будинку у Рогатині, що на Івано-Франківщині, мешканці знайшли написи, які, ймовірно, залишили колишні в’язні НКВС. Зі слів істориків, у 40-х роках XX століття в цьому домі розташовувався комісаріат. Як люди натрапили на знахідку та про що вона свідчить, читайте у репортажі Суспільного.

Написи на стінах в підвалі будинку можуть свідчити про розташування там катівні НКВС. Мешканець дому Богдан Шмотолоха каже, помітив надписи, коли збивав штукатурку зі стін. З його слів, є вони лише в кімнаті при вході.

"Випадково той напис знайшовся. Одне насторожило, що накреслений там тризуб тепер так не роблять. Прізвище, рік 47. Можливо, не зауважив би, якби не це місце, тому що тут колись був НКВС", — каже Богдан Шмотолоха.

Про те, що в цьому будинку розташовувався комісаріат, розповідає й колишній працівник місцевого історико-краєзнавчого музею Василь Сердюк. За його словами, наприкінці 1944 року, після виселення із будівлі попередніх власників, в неї зайшли представники НКВС і використовували приміщення для власних потреб. В будинку напроти, каже, тоді оселився керівник відомства.

"На сьогодні в нас цей період достатньо недосліджений і він напряму пов'язаний з тим, що в нас більше згадують діяльність Романа Шухевича на Рогатинщині у 1944-1947 роках. Це було місце його безпосереднього базування, але, враховуючи, що постійно шукали Шухевича, зв’язкових, ми можемо припускати, що через цю будівлю, як мінімум з 1944 по 1948 рік, пройшли навіть не десятки — сотні людей, а, можливо, й тисячі", — розповідає Василь Сердюк.

Про знайдені написи мешканці повідомили працівникам комунального підприємства "Пам'ять", яке займається дослідженням, пошуком та перепохованням жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів на Прикарпатті. Зі слів керівника "Пам’яті" Василя Тимківа, дослідники спробують встановити автора, якому належать рядки на стіні.

"У підвальних приміщеннях дійсно вдалося виявити досить цікаві читабельні написи — цілі прізвища й імена, чітко вказано в одному випадку навіть звідки людина родом. Тому нескладно дати запит в СБУ чи наш державний архів в Івано-Франківській області, з яким ми тісно співпрацюємо. Ми можемо знайти архівно-кримінальну справу і з’ясувати долю людини, яка опинилася в цих підвалах", — каже Василь Тимків.

Також працівники "Пам’яті" спробують дослідити територію поблизу будинку, оскільки там можуть бути поховання жертв.

"Такі досить прикрі випадки, коли вбиральня могла бути поставлена буквально на місці поховань. І це навіть робили дещо спеціально для того, щоб у такий страшний спосіб поглумитися над загиблими людьми. Також саме на такі місця привозили й загиблих підпільників вже з навколишньої території для впізнання. І їх теж могли на цій ділянці закопувати", — пояснює Василь Тимків.


Переглядів: 108 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024