Четвер, 25.04.2024, 13:01:01

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2019 » Травень » 8 » На кладовищі періоду ПСВ у Галичі встановлено анотаційну таблицю
18:47:38
На кладовищі періоду ПСВ у Галичі встановлено анотаційну таблицю

8 травня 2019 р. в м. Галичі на військовому кладовищі цісарських військовиків встановлено анотаційну таблицю.

Даний захід здійснено завдяки реалізації проекту «Велика війна: поховання та історична пам'ять» (координатор С.Адамович) за підтримки Міжнародного Вишеградського фонду та сприяння Національного заповідника «Давній Галич».

Анотаційна таблиця виготовлена за зразком, які встановлені на європейських військових меморіалах. Її основне завдання – ознакування місця та надання початкової інформації про місце тим, хто хочуть вшанувати полеглих.

Таблиця у верхній частині містить дві унікальні фотографії даного кладовища, зроблені в час його закладення – у 1915 та 1916 рр. На першій світлині зафіксовано кладовище з земляними гробівцями та встановленими дерев’яними, березовими хрестами. Цікаво, що на той час кожен гробівець мав пам’ятну табличку з фіксацією імені та прізвища, дат народження і смерті (які в пізніших часах були втрачені). Друга світлина подає пізніше зображення – коли кладовище уже було облаштоване. На ній бачимо дерев’яну огорожу та вхідну браму. Саме ця світлина стала зразком для первинних відновлювальних робіт даних конструкцій у 2018 р.

 

Текст таблиці двомовний – виконано українською та англійською мовою (текст та фотоархів А.Чемеринський). Зміст історичної довідки:

«Місце пам’яті. Memory place.

Військовий цвинтар Першої світової війни (1914-1918) м. Галич

У 1914 - 17 рр. Галич був важливим стратегічним пунктом – одним з фортифікаційних укріплень Габсбурзької імперії, місцем переправи через р. Дністер.

Бої за місто з росіянами відбувалися під час Галицької (1914), Горлицької (1915), Брусиловської (1916) операцій та наступу Керенського (1917).

28 червня 1915 р., після звільнення міста від РІА, на міській ратуші УСС підняли національний стяг.

На цвинтарі поховані військовослужбовці австро-угорської та німецької армій, які загинули в боях і померли від ран та хвороб у 1915 – 17 рр.

Благоустрій цвинтаря вперше здійснено в 20 – их рр. ХХ ст.

На даній території збережено 329 поховань військовиків різних національностей (українців, угорців, чехів, поляків, німців, євреїв та ін.). Згідно архівів, у 1915 р. поховано близько 110 осіб, 1916 – 16, 1917 – 1.

Встановлено прізвища 127 полеглих, в тому числі 2 легіонерів Українського Січового Стрілецтва.

Цвинтар є пам’яткою історії.

 

Проект «Велика війна: поховання та історична пам’ять»

за підтримки Міжнародного Вишеградського фонду 2019 р.».

 

У нижній частині таблиці розміщено логотипи партнерів проекту, які опікуються даною проблематикою. Зокрема, «Polski Zespol Humanitarny», «Поступовий гурт франківців», «KDIF», «Maguar kulturalis oktatasi kozpont», «Komunitna nadacia Bardejow».

У роботах з встановлення анотаційної таблиці прийняли участь Лаврук Тарас (Івано-Франківськ), Яневич Богдан (Калуш), Чемеринський Андрій (Галич).

Слід зазначити, що в рамках проекту «Велика війна: поховання та історична пам'ять» було здійснено один з етапів благоустрою та прибирання галицького військового меморіалу (вересень 2018 р.). До робіт були залучені, як волонтери з усієї області, так і зокрема, міста Галича.

Роботи над благоустроєм даного меморіалу ще дуже багато, зрештою, дана праця не є одноразовою – кладовище потребує постійного догляду та прибирання. Реально це можна здійснювати спільними зусиллями всіх зацікавлених та небайдужих осіб.

Встановлення анотаційної таблиці є черговим і важливим кроком для збереження нашої історичної спадщини, її популяризації, а насамперед для вшанування тих, які давно забуті не тільки в суспільних спогадах, а й власних родинах.


Переглядів: 296 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024