П`ятниця, 26.04.2024, 11:13:57

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
 
Архів новин
Головна » 2023 » Квітень » 5 » На Прикарпатті прокладуть туристичний шлях до бункера Грома - останньої криївки УПА
21:32:06
На Прикарпатті прокладуть туристичний шлях до бункера Грома - останньої криївки УПА

Гірський рятувальний центр анонсував облаштування туристичного маршруту до бункера полковника Грома, останньої на Прикарпатті і в Україні криївки УПА.

21-23 квітня спільно із Надвірнянським туристично-інформаційним центром та Природним заповідником “Горгани” будемо облаштовувати туристичний маршрут до бункера полковника Грома, повідомили гірські рятувальники.

Програму та організаційні деталі повідомлять зареєстрованим учасникам. Кількість місць обмежена.

Допоки пам’ять жива – бункер Грома не впав

Останній бункер УПА – в надвірнянських Горганах, на схилі гори Березовачка. Під самою вершиною – на висоті 1350 метрів. Ляда – в бік присілку Максимець села Зелена. Внизу Бистриця. Брили, порослі мохами, ховають віконце схрону недалеко від стежки. У 1954-му тут прийняв бій і смерть легендарний полковник Грім – голова СБ Карпатського краю та керівник збройного руху опору Карпатського регіону Микола Твердохліб загинув разом зі своєю дружиною Оксаною.

Подія відбудеться 10 квітня. 

Найкоротша стежка до бункера Грома – з лісництва природного заповідника «Горгани» у Зеленій, поруч із присілком Рівня. Територія заповідника має найвищий охоронний статус, і походи нею не вітаються – можна заробити штраф. Рекомендують виходити на Березовачку (1390 м) з боку Черника. Звідти дорога легша, але вдвічі довша – цілих сім кілометрів набору висоти. 

Працівники заповідника на початку 2000-х розчистили і відновили криївку.

До кінця 1980-х не можна було згадувати ані про УПА, ані про схорони і криївки в околицях Зеленої. Але люди постійно ходили повз зруйнований бункер – тут пролягала стежка, якою на полонину щороку виводили худобу. Нікому не треба було нагадувати про те, що тут сталося. 

Місце довкола бункера впорядкували лісники заповідника і сусіднього лісгоспу. А матеріали для монумента і чавунну таблицю сюди винесли хлопці з Івано-Франківського фізико-технічного ліцею-інтернату. Поруч із пам’ятником – стенди, які розповідають про Грома.

Офіційно бункер Грома реставрували як історичну пам’ятку завдяки проєкту від місцевої громади. Його фінансово підтримали районна і обласна ради. Впродовж майже двох місяців на Березовачці працювали добровольці із села та лісники.

Люди на цьому не зупинилися. Ще десять років тому вони хотіли зробити туристичний маршрут, щоби з’єднати в ньому всі відомі місця партизанки в околицях села Зелена.


Переглядів: 71 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024