Четвер, 28.03.2024, 10:47:44

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Жовтень » 8 » На Прикарпатті розкопують стародавню фортецю
10:23:42
На Прикарпатті розкопують стародавню фортецю

Біля воріт палацу Потоцьких в Івано-Франківську від літа тривають археологічні розкопки. Їх виконують представники краєзнавчого об'єднання «Моє місто» та волонтери.
Як розповів Василь Іваночко, директор видавництва «Лілея», розкопки на вулиці Шпитальній розпочалися ще три роки тому. Вони здійснювалися водночас з реставрацією воріт  палацу Потоцьких,  під керівництвом археолога, викладача Прикарпатського університету Ігора Кочкіна, інформує Galka.
Тоді з’ясували, що огорожа стоїть на залишках фортечного муру сімнадцятого століття. За словами Василя Іваночка,  колись замість вулиці Шпитальної був рів з водою, а на місці воріт могла розташовуватись брама замку. Під час розкопок на невеличкому клаптику землі, в намулі, знайшли сорок три ядра, якими, схоже, обстрілювали вхід до фортеці.
Цього року археологи працюють з іншого боку від воріт. Їхня робота повільна і копітка — ціле літо доводиться постійно виносити нагору відра із землею. Тим не менш, вони вже встигли  докопатися до старовинного муру.
«Ми допускаємо, що це — залишки одного з бастіонів з часу, коли міська фортеця ще була шестикутна. Бо вже потім до неї добудували палац Потоцьких. Інша версія: це —  підмурівок дерев’яного мосту. Але він чомусь занадто специфічний, занадто глибокий», — розповів Василь Іваночко.
Втім, щоб сказати з певністю, краєзнавцям потрібно обкопати об’єкт з усіх боків. Потім будуть з’ясовувати, що саме він представляє  і що робити з ним далі. Можна накрити зверху  і так показувати для туристів. Можна зняти всю сучасну площу, опустити рівень бруківки  на чотири метри вглиб, щоб  люди могли ходити й оглядати пам’ятку. 
«Якби це було в якомусь Відні, в угорців, австрійців чи поляків,  то вони би вже не дихали, то була би вже сенсація. А це — просто  бажання декількох людей знайти залишки нашої історії», — зауважив Василь Іваночко.
Давній мур накритий шаром землі. Як розповів Василь Іваночко, на початку девятнадцятого століття фортецю засипали з ініціативи австрійської влади.
За час розкопок у ґрунті знайшли багато козацьких люльок,  монети (три крейцери),  ґудзики бійця одинадцятого піхотного австрійського полку, посуд тощо.

Юрій Тимощук, журналіст


Переглядів: 593 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024