Четвер, 28.03.2024, 23:51:03

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Жовтень » 18

Минає чверть століття з початку розкопок на території урочища Дем'янів Лаз поблизу Івано-Франківська, які організувало обласне відділення товариства «Меморіал».
Щоб вшанувати пам'ять розстріляних на цьому місці в'язнів з тюрми НКВС, суботнього дня поблизу діючого там меморіального комплексу зібралися представники влади, політичних партій, громадськості, ветерани визвольних змагань, учасники антитерористичної операції. В обласний центр Прикарпаття приїхали також делегації з усіх районів. Всі спільно помолилися за мир в Україні та упокій загиблих, які в різні періоди відстоювали незалежність нашої держави. До могил у Дем'яновому Лазі поклали квіти і вінки.
За словами голови обласного відділення «Меморіалу» Степана Каспрука, упродовж 25 років, відколи було проведено перші установчі збори товариства, здійснено розкопки у 75 місцях. Там б ... Читати далі »

Переглядів: 445 | Долучив: Dnister | Дата: 18.10.2014

У день Покрови Пресвятої Богородиці в с. Тишківці Городенківського району відкрили музей родини Шухевичів і криївку «Підпільна друкарня». Своєрідним символом віри в перемогу сучасної української армії стали подаровані громадсько-політичним діячем Юрієм Луценком на честь відкриття музею декілька екземплярів трофейної зброї. 
Рівно рік тому на зустрічі з місцевими мешканцями тоді ще лідер Громадянської ініціативи «Третя Українська Республіка» Ю.Луценко пообіцяв, що за рік село матиме музей свого визначного земляка. Рік минув і на Покрову в Тишківцях, як і було обіцяно, відкрився Музей визвольних змагань. Його експозиція присвячена не лише знаменитому на весь світ землякові. Кілька кімнат присвячені періоду Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Респубілки. На стендах – документи історичної доби, особист ... Читати далі »

Переглядів: 589 | Долучив: Dnister | Дата: 18.10.2014

14 жовтня, у День Покрови та 72-ї річниці створення УПА, в Івано-Франківську відкрили анотаційну дошку Фотію Володимирському — упівцю, в'язню концтаборів, багаторічному голові Братства ОУН-УПА Карпатського краю.
Таблиця розміщена за адресою вул. Лепкого, 46 – на будинку, де знаходиться офіс Братства ОУН-УПА Карпатського краю.
Її відкривали онучка Фотія Володимирського Ірина Володимирська, секретар Івано-Франківської міськради Микола Вітенко та нинішній очільник місцевих вояків УПА Богдан Борович.
Ірина Володимирська згадує, що дідусь Фотій повсякчас нагадував молоді, якими вони мають бути – справжніми патріотами України. А в побуті був лагідним і любив співати онукам пісень.
На думку секретаря міської ради Миколи Вітенка, постать Фотія Володимирського у ці дні є прикладом для наслідування.
«В 19 років він вже пізнав, що таке ві ... Читати далі »

Переглядів: 436 | Долучив: Dnister | Дата: 18.10.2014

Може, більшість франківців цього не знає, але розкопки біля палацу Потоцьких тривають уже третій рік. Що за цей час знайшли?
Різне – уламки посуду, глиняні черепки XVII століття, кістки, козацькі люльки, монети, навіть гарматні ядра. Але найціннішою знахідкою є власне мур, який перевертає уявлення краєзнавців про Станиславівську фортецю.

Від ручки до лопати
Субота, вихідний. З самого ранку біля брами палацу Потоцьких ведуться розкопки. Відразу й не скажеш, що тут хтось щось робить – поруч людей нема. Зазираємо вниз – шурф глибиною до 4 м. Там двоє – сивоволосий чоловік і молодший його товариш. Копають біля підніжжя муру.
«Ми майже до фундаменту дійшли, – каже Василь Іваночко, директор видавництва «Лілея-НВ ... Читати далі »

Переглядів: 551 | Долучив: Dnister | Дата: 18.10.2014

З добрими піснями можна не лише веселіше жити, а й вивчати, наприклад, історію рідного міста. Ті, що далі будуть у цьому матеріалі, як то пишуть у кіношних титрах, побудовані на основі реальних подій. То які саме події настільки вразили мешканців Станиславова, що про них склали пісні?

Пророцтво Олекси Довбуша
«Пісня про Довбуша» походить ще з XVIII століття, але її ще й зараз співають на весіллях. Зазвичай вона закінчується так званим заповітом Довбуша, де він наказує бойовим побратимам віднести його помирати на Чорні Гори, а також роздати срібло й злато. Ще й обов’язково трохи відсипати Штефану, чию жінку Олекса кохав, і який його вбив.
Втім, у давніших списках, пісня має невеличке продовження. Там опришки питають у вже ледь живого ва ... Читати далі »

Переглядів: 641 | Долучив: Dnister | Дата: 18.10.2014

Їхня історія обросла героїчними легендами і цинічною брехнею. Одне лиш слово «бандерівці» роками розділяло Україну, нині ж чимало народу – навіть зі Сходу – називають себе так з гордістю. Слова мають властивість набувати нових значень і нас, «бандерівців ХХІ століття», насправді багато. А от їх, тих перших, лишилися одиниці. Вони вже дуже старенькі, вимучені, але тримаються, бо триматися звикли. Що вело їх у підпілля і як вони за це заплатили – в історіях двох франківських ветеранів.

Фронт без гверу*
Оксані Манюх – 91, перше, що вона робить, то показує фото свого чоловіка Володимира.
«Він хірургом працював, так Боженька дав, що навіть у таборі, а я на лісоповалі, на земляних роботах, – розказує ... Читати далі »

Переглядів: 579 | Долучив: Dnister | Дата: 18.10.2014










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024