Середа, 24.04.2024, 23:16:35

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2019 » Березень » 1 » На Прикарпатті відзначатимуть ювілей священномученика Климентія Шептицького
10:07:16
На Прикарпатті відзначатимуть ювілей священномученика Климентія Шептицького
В Івано-Франківській області організовуватимуться заходи та проводитиметься просвітницька діяльність щодо відзначення 150-річчя від Дня Народження визначного церковного і громадського діяча Климентія Шептицького.
Блаженніший священномученик був братом Андрея Шептицького, його УГКЦ має намір проголосити покровителем лісів. Головним ініціатором відзначення ювілею на державному рівні став синкел у справах монашества Львівської архиєпархії УГКЦ о. Юстин Бойко.
Він спільно з депутатом Івано-Франківської облради Ольгою Галабалою розповів про напрацювання плану дій святкування ювілею та про постать самого Климентія Шептицького.
«Він був знаковою особистістю для нашого краю. Адже Климентій Шептицький був головою Галицького лісового товариства. Він сформував цілу концепцію збереження карпатських лісів. Це людина, яка вірила в Бога і цілим своїм життя свідчила про Нього. Адже хоч був монахом, але вважав, що має жити не окремо від світу, а служити світу», - каже о.Юстин Бойко.
Священник також повідомив, що вже створена робоча координаційна група, яка організовуватиме заходи на честь Климентія Шептицького.
«Очевидно, що відбуватиметься в кількох аспектах: Літургійний (Богослужіння по церквах). Особливі дати: 1 травня – День смерті, 17 листопада – День Народження. Культурно-освітні, які матимуть на меті ознайомити людей з постаттю Климентія Шептицького. Науково-дослідні – дуже багато речей ми не знаємо про цього визначного церковного і громадського діяча . Його біографія, яку ми нещодавно видали – це декілька томів публікацій документів, щоб дати нагоду науковцям дослідити її. Може, дасть Бог, створимо сайт про Климентія Шептицького», - розповів отець.
Окрім того, він зазначив, що кілька загальнодержавних каналів будуть знімати програми документального характеру і один з львівських спробує екранізувати біографію Климентія Шептицького через двохвилинні ролики.
«Особливо, хочемо реалізовувати телепрограми про священника-монаха і на Івано-Франківщині. Будемо також проводити уроки, щоб ознайомити і підростаюче покоління з постаттю Климентія Шептицького. По Івано-Франківській області будуть розміщені сіті-лайти, біг-борди, які демонструватимуть постать Климентія, його фрази із творів життя або те, як він пов’язаний з Івано-Франківщиною. Також буде різного роду рекламна продукція», - говорить о. Юстин Бойко.
Священник повідомив, що церква має намір зробити Климентія Шептицького покровителем лісів.
«До лісівників він має особливе відношення, так як святий Франциск до звірів. А ми в нашій церкві не маємо покровителя лісового господарства. Армія має покровителя, в’язниця, медична освіта теж.Потрібно мати філософію підходу до навколишнього середовища. Тому виникла ідея проголосити Климентія Шептицього покровителем лісів і лісівників. Буде вестися праця щодо душпастирства серед працівників лісового господарства». Заявила про підтримку цих ініціатив і депутат обласної ради Ольга Галабала: «Ми будемо ініціювати звернення обласної ради до синоду УГКЦ, який буде у вересні. Думаємо Львівська і Тернопільська обласні ради також його приймуть і Климентій Шептицький буде визнаний покровителем лісів. Підтримуватимо і просвітницьку діяльність щодо особи Климентія Шептицького».

Переглядів: 347 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024