Четвер, 25.04.2024, 14:00:36

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2020 » Березень » 18 » На Рогатинщині відзначили 70-ту річницю з дня геройської смерті головнокомандувача УПА Романа Шухевича
20:37:05
На Рогатинщині відзначили 70-ту річницю з дня геройської смерті головнокомандувача УПА Романа Шухевича

Заходи на вшанування пам’яті генерал-хорунжого УПА «Тараса Чупринки» зібрали представників ветеранів ОУН-УПА, громадських організацій фронтовиків АТО/ООС і родин полеглих в області, районну організацію Спілки офіцерів України, школярів Рогатина, пластунів району, жителів і ліцеїстів цих сіл. Адже саме в Пукові в 1945-1946 рр. і в Княгиничах у 1946-1947 рр. були конспіративні штаб-квартири головного командира Армії нескорених…

Віче в Княгиничах

«Над Україною завжди витатиме дух її оборонця – командувача УПА Романа Шухевича, який віддав своє життя за її незалежність, а пам'ять про цього визначного борця вічно житиме в нашому народі», – розпочав урочисте віче сільський голова Княгиничів Любомир Байда перед пам’ятником Р. Шухевичу на подвір’ї ліцею. Віддамо йому належне: саме він домігся, щоб музей Р. Шухевича в Княгиничах передали на баланс Івано-Франківської ОДА. За християнським звичаєм, священник УГКЦ отець Павло Кадлуб відслужив панахиду за полеглим Романом, співслужив йому хоровий колектив. Посеред панахиди до духовного співу долучилося… птаство! І настільки потужно, що здалося, мовби кілька сотень птахів приєдналося до соборної молитви присутніх.

Директор Княгиницького ліцею Володимира Горлата виокремила характерні риси і чесноти постаті та чин служіння Вітчизні головнокомандувача УПА Романа Шухевича. Патріотичні промови ветеранів ОУН-УПА, фронтовиків Василя Байди і Володимира Вінтоняка, представників дирекції ліцею, місцевої влади, громадськості чергувались із патріотичними віршами й повстанськими піснями у виконанні школярів та учителів ліцею.

Під завершення заходу представник ВГО «ДУК», ГО «Івано-Франківська обласна спілка членів сімей загиблих, померлих та безвісти зниклих в зоні АТО», ГО «Об’єднання учасників бойових дій, добровольців, волонтерів та інвалідів «Легіон «Галичина»» склав низький уклін дирекції шкільного закладу і жителям села за вшанування світлої пам’яті Романа Шухевича. І передав у бібліотеку ліцею книжкии, які зібрали для учнів газета «Галичина» разом з обласною науковою бібліотекою й Івано-Франківським обласним відділом пошуково-видавничого агентства «Книга пам’яті України».

Автобус із рогатинцями вирушив до Пукова, а тим часом Ірина Горленко провела для представників ГО «Легіон «Галичина» екскурсію в музеї «Конспіративна квартира Романа Шухевича у Княгиничах», яким пані Ірина завідує. Його відкрито 30 червня 2007 р. на честь 100-річчя від дня народження цього видатного українського військово-політичного діяча. Музей облаштували в будинку, де у 1946-1947 рр. була штаб-квартира Романа Шухевича під умовною назвою «Короленко» і звідки він дев’ять місяців керував Армією нескорених. Це сільський будинок пошти. Але найбільше вражає те, що тоді навпроти нього, менше ніж за 100 метрів, через дорогу, був гарнізон енкаведистів і «стребків». Що цікаво, штаб-квартиру так і не розкрили! Лишень у 90-х роках минулого століття її показав нащадкам зв’язковий і охоронець Р. Шухевича Любомир Полюга, який став ініціатором та координатором створення музею. Тоді на урочистостях були присутні побратими «Тараса Чупринки» зв’язкова Ольга Ільків та Любомир Полюга, син головнокомандувача УПА ЮрійШухевич; син соратниці Романа Шухевича Катерини Зарицької Богдан Сорока…

У першій музейній кімнаті на стіні навпроти вхідних дверей розташовані стенди-фотоколажі, що висвітлюють життя і діяльність Романа Шухевича та структуру УПА. По периметру кімнати розміщено вітрини, де зберігаються оригінали та копії документів командувача, його бритва; книжки про життя та діяльність Р. Шухевича; особисті документи Катерини Зарицької, Ольги Ільків, Любомира Полюги; а також Універсал і Платформа УГВР, тексти лекцій старшинської школи УПА, бофони (з приватної колекції учасника визвольних змагань, табірного побратима Любомира Полюги — Пантелеймона Василевського); вишиті Катериною Зарицькою краватки (синові Богдану і чоловікові Михайлу Сорокам), її гаманці та записники (передав до музею син Богдан); годинник, подарований Ользі Ільків Катериною Зарицькою; валіза, з якою Ольга повернулася із ҐУЛАҐу, вишита нею шапочка для сина Володимира та деякі її художні роботи; наспинний табірний номер Любомира Полюги; сорочка, вишита в ҐУЛАҐу майбутньою дружиною Дариною Масюк із виторочених ниток і передана в табір нареченому Любомирові; дерев'яна ложка в'язня Любомира Полюги, альбом його табірних світлин та книжки спогадів. У другій кімнаті відтворено інтер'єр 1946-1947 рр.: ліжко (над ним висить «шлюбний портрет» підпільників), шафа, стіл, крісла, швейна машинка, яка засвідчувала легенду про «кравецький заробіток» жінок-підпільниць. У третій кімнаті музею — ліжко, ліжко-пріче, два крісла, радіоприймач. У кутку — кухня, навпроти — заслона. Біля кухні — яма, на дні якої — вхід до криївки, який зачиняли лядою в разі небезпеки. На неї висипали картоплю, мішок з якою завжди був біля входу до криївки.

Завідувачка музею розповіла нам, що матеріали для експозиції підготував і виготовив стенди-фотоколажі та оформив першу кімнату музею викладач Національного університету «Львівська політехніка» Андрій Кузик. Він також створив електронний архів, у якому є понад 800 світлин, документів та матеріалів про Романа Шухевича та його побратимів, які мали безпосередній стосунок до цієї штаб-квартири: Катерину Зарицьку, Галину Дидик, Ольгу Ільків та Розалію Ільків, Михайла Зайця, Антіна Поливку, Любомира Полюгу. А на завершення екскурсії пані Ірина подарувала нам книжку-буклет А. Кузика «Підпільна штабна квартира Романа Шухевича у Княгиничах», яку видали у Львові в 2009 році. У передмові до неї слушно зауважено про героїв УПА так: «Постаті, завдяки мужності й винахідливості яких ця «хата» діяла, спонукають кожного українця збагнути й усвідомити свій обов'язок перед рідним народом». Від себе ж додамо, що й дирекція ліцею, і сільський голова зацікавлені як у промоції славного минулого рідного села, так і належного вшанування пам’яті головнокомандувача УПА широкими колами школярів і студентства та патріотично налаштованих громадян Прикарпаття. Вочевидь, представникам влади слід ретельніше приглянутись до цього легендарного місця в історії визвольної боротьби українського народу ХХ ст. під оглядом нереалізованих можливостей патріотичного виховання дітей і молоді та потужного туристичного потенціалу.

«Хата» Романа Шухевича в Пукові

Не менш захопливими стали відвідини Пуківського ліцею і ще однієї штаб-квартири Р. Шухевича. Нагадаємо, що в часі більшовицької окупації Пуків був черговим місцем постою головного командира УПА, де він без пригод перезимував з 1945-го на 1946 p. Камерний захід вшанування постаті Романа Шухевича учнями і вчителями ліцею та гостями з району й області продемонстрував щирість почуттів присутніх. Особливо вразила невелика кімната-музей у приміщенні навчального закладу, яку використовують у навчально-виховному процесі ліцеїстів. Учитель історії Галина Волощук розповіла захопливу історію безстрашної боротьби упівців-односельців. Особливо вразили присутніх фотографії героїв УПА й вишиванка повстанця.

Згодом до місця, де була штаб-квартира Р. Шухевича під умовною назвою «хата», фронтовиків і журналіста повів місцевий краєзнавець і поціновувач славної історії ОУН-УПА Ярема Зварчук. Завдяки йому тут постав пам’ятний хрест і стенд із текстом про цю штаб-квартиру та фото плану криївки. Зберігся опис криївки, зроблений господинею хати Марією Крупкою-Кик, та винахідливого способу уникнення «всипу» (арешту) повстанців: «Криївка була за хатою біля берега, а вхід до неї був зі стриху, бо хата без комина, курна. В хаті зробили перегородку, за якою в стелі вирізали отвір і по драбині сходили вниз, а там, під фундаментом, пробиралися до криївки, за якою йшла дорога до лісу… Якщо була облава, то драбину виносили до стодоли, а як вимагали облавники обстежити стрих, то я засвічувала ліхтар, приносила драбину і лізла наперед, а за мною — двоє солдатів. Свекруха тоді палила під кухонною плитою заздалегідь підготовлену для цього гречану солому, з якої йшов густий дим, солдати не витримували, кашляли і злізали вниз. Автором цих винахідливих робіт був Левко, хлопець з університетською освітою».

Я. Зварчук добре обізнаний із героїчним минулим Рогатинщини. Під його редакцією вийшла книжка про одного з командирів УПА «Василь Івахів – військовий, політичний та громадський діяч». Детальні розповіді краєзнавця про штаби головнокомандувача УПА Романа Шухевича на Рогатинщині, повстанців, про триб життя українського підпільника, про підпільну УГКЦ, про золото й скарби УПА захопили і бувалих фронтовиків. Чи проявлять таке ж зацікавлення й інтерес представники влади різних щаблів, професійні історики, представники освіти й культури, – питання залишається відкритим…

Роман ІВАСІВ


Переглядів: 229 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024