П`ятниця, 29.03.2024, 16:50:01

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
 
Архів новин
Головна » 2015 » Вересень » 29 » На валах давнього міста
19:57:29
На валах давнього міста

Нещодавно працівники Національного заповідника «Давній Галич» обстежили оборонні укріплення дитинця колишньої столиці Галицько-Волинської держави у с. Крилос. Марія Костик, Квітослава Тимус та Іван Драбчук пройшлися по давніх валах, зробили певні узагальнення, висунули свої припущення щодо можливого варіанту планування укріплень давньої столиці.
Треба сказати, що тема досліджень оборонних валів Галича у літературі ще не має достатнього висвітлення. Найбільше до цієї справи долучилися дослідники Лев Чачковський та Ярослав Хмілевський, які у 20-тих роках минулого століття обстежили, описали та зафіксували на картах і схемах цілу систему оборонних укріплень міста Галича ХІІ – ХІІІ століть. З того часу цю тему побічно піднімали у своїх дослідженнях й інші учені. Однак більшість з них використовувала уже висвітлений у науці матеріал, а дослідники-археологи обстежували локальні місця зведених у Крилосі валів.
Однак мусимо зауважити, що самі по собі вали уже вражають своєю значущістю. Насипані з метою оборони міста, вони не тільки є справжніми пам’ятками минулого, але й доказом того, що наші пращури в ті далекі часи були спроможні їх спорудити. Навіть уже сам вигляд валів спонукає задуматись над тим, скільки потрібно було вкласти праці та часу, щоб їх насипати, а робилося усе вручну.
В результаті обстежень було підтверджено, що вали мали трирядну будову. Однак, на жаль, уже не простежується друга лінія оборони на Качкові, де невисокі вали на даний час розорані. На нашу думку, вони були невисокі, бо відділяли Вічеву площу, яка розміщувалась біля Галичиної могили, від решти міста. Правда, невідомо, які стояли на них дерев’яні споруди, а вони могли теж бути потужними. Невирішеним залишається питання і напрямку доріг та уже безпосередньо вулиць міста. Переважно вони дублюються нинішніми. Проте ми не є прихильниками тієї думки, що вал був «розірваний» тільки в одному місці, де стояла велика брама. Воріт, судячи з попередніх висновків, у давньому Галичі було кілька, однак менших за розмірами і службовим користуванням. Зрозуміло, що князь, бояри і дружинники в результаті небезпеки могли рухатися по зовсім інших транспортних вулицях, аніж прості люди. Останні теж мусили займати свої, визначені наперед, оборонні позиції, оскільки для захисту такого великого міста, як середньовічного Галича, потрібна була чимала кількість людей.
До такого важливого аспекту, як оборона княжої столиці, слід привертати більшу увагу під час проведення екскурсій. По валах, хоча б основних, можна прокласти бодай пізнавальну екскурсійну стежку, щоб про велич міста відвідувачі давнього Галича дізнавались не тільки у музеї, а усе могли побачити на власні очі. Було б добре, якби на цих оборонних укріпленнях частково були відновлені і дерев’яні споруди. Це ще більше приваблювало б до Крилоса туристів, а особливо дітей. 


Іван ДРАБЧУК


Переглядів: 658 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024