П`ятниця, 19.04.2024, 12:07:45

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
 
Архів новин
Головна » 2015 » Вересень » 18

«Ця збірка пісень є бажанням мого українського серця вплести радісні нитки в розшарпане життям полотно, на якому вишита доля нашого народу»
(Квітка Цісик про другу записану збірку пісень «Два кольори»)

Вона завжди мріяла жити в Україні, але була тут всього один раз. Її добре знав і чув весь світ, американці навіть підрахували, що голос Квітки Цісик лунав 22 мільярди разів в різних радіоефірах, з екранів кінотеатрів, на телебаченні. Згодом вона прийшла і до нас - унікальним сопрано зазвучали у її виконанні «Два кольори», «Я піду в далекі гори», «Чорнобривці». 
Незважаючи на всесвітню славу, ім’я Квітки Цісик, на жаль, малознане в Україні. Щоб вшанувати пам'ять американської співачки українського походження, яка зачарувала світ українською піснею і водночас популяризувати рідну пісню та ... Читати далі »

Переглядів: 544 | Долучив: Dnister | Дата: 18.09.2015

28 серпня у мальовничому селі Лолин Долинського району розпочалось літературно-мистецьке свято Франкової поезії. Місце проведення вибрано не випадково - Лолин називають столицею Франкового серця, адже тут жила Ольга Рошкевич – його перше кохання.                                        
Щорічно Франкові читання збирають відомих письменників, поетів, прозаїків, журналістів та інших поціновувачів творчості Великого Каменяра. «Не можна не схилитись в довічній пошані перед невпокійливим розумом Генія, перед тими роботящими руками, які так невсипущо, так самозречно, до самого скону трудилися задля України, задля свого народу, - з такими словами звернувся до присутніх у вітальному виступі директор Івано-Франківського державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, ... Читати далі »

Переглядів: 603 | Долучив: Dnister | Дата: 18.09.2015

24 серпня 2015 року на честь Дня Незалежності України традиційно члени обласної організації Національної спілки краєзнавців України та обласної організації Національної спілки письменників України здійснили сходження на г.Говерлу.

Переглядів: 460 | Долучив: Dnister | Дата: 18.09.2015

4 вересня голова правління обласної організації НСКУ Косило Михайло Юрійович, як досвідчений організатор туристсько-краєзнавчої роботи на Прикарпатті в день свого 60-річчя підкорив найвищу вершину Українських Карпат. 

Переглядів: 530 | Долучив: Dnister | Дата: 18.09.2015

Уже 10 рік у Івано-Франківську функціонує «Музей родинних професій». Авторство такого музею належить краєзнавцю, репортеру, лауреату багатьох премій, заслуженому журналістові України – Фабриці Роману Михайловичу. Ідею Роман Михайлович побачив уві сні, а через рік втілив її в життя.
Девіз музею від "Від плуга до комп’ютера". Музейна експозиція розповідає про 150 родинних професій за останні двісті років. Були в родині свої пасічники й архітектори, залізничники й вчителі, ковалі й лікарі, будівельники та геологи, шахтарі й музиканти, а ще агрономи, зоотехніки,  садоводи…
Музей особливо цікавий і захоплюючий своїм розмаїттям представлених експозицій, предметів багатьох професій і захоплень родини Фабрики Р.М. За визнанням журналу «Фокус» творіння Романа Фабрики входить в п’ятірку музеї України в яких не занудьгує ... Читати далі »

Переглядів: 521 | Долучив: Dnister | Дата: 18.09.2015

У серпні цього року з нагоди 75-річчя від дня народження краєзнавця, письменника, поета, фольклориста, історика, теоретика української літератури та етнокультури, пресознавця, педагога, академіка Володимира Качкана в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І.Франка та обласній бібліотеці для юнацтва було представлено розгорнуту бібліотечну виставку «Творчі береги й духовні обереги В. Качкана».
На виставці були представлені монографічні серіали, що є основним в цьому напрямку: «Українське народознавство в іменах», «Хай святиться ім’я твоє: історія української літератури і культури в персоналіях (ХVІІІ – XXI ст.)», «Віщі знаки думки, серця і руки: Антологія українського автографа», «Постаті», «Сповідь душі: Ярема Гоян в ограненні часу», вибір праць у 3-х томах «На гр ... Читати далі »

Переглядів: 570 | Долучив: Dnister | Дата: 18.09.2015

16 вересня 2015 року в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація нових видань вченого і письменника Володимира Качкана, які вийшли з нагоди його 75-літнього ювілею.
Модератор презентації «Золотожнив'я Володимира Качкана»  – краєзнавець, доктор мистецтвознавства, професор Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Ганна Карась зробила детальний аналіз видань, які побачили світ до поважного ювілею вченого. Йшлося й про найновіше видання академіка - третій том серії «Віщі знаки думки, серця, і руки. Антологія українського автографа».
Ганна Василівна також розповіла про творчий доробок Володимира Качкана - нову поетичну збірку «Афіші сонця: Картки любові» та друге видання ліричного роману у новелах «Небесія».
Привітали пана академіка з ювілеєм та виходом н ... Читати далі »

Переглядів: 597 | Долучив: Dnister | Дата: 18.09.2015

Якщо людину довго називати свинею, то вона або захрюкає, або заїде в чоло кривднику. Те саме із в’язнями. Хтось роками терпить знущання в’язничної адміністрації, а у когось прокидається «дух, що тіло рве до бою» з усіма можливими наслідками. Станиславівська в’язниця Діброва пережила кілька бунтів. Як це було?

Ламали двері, трощили меблі
На початку 1903 року до Станиславова привезли 200 в’язнів зі Львова, які були замішані у тамтешніх заворушеннях. Розмістили їх в Діброві, для цього виділили окреме крило. Втім львів’яни не заспокоїлись і почали активно підбивати місцевих в’язнів на бунт. І виявилися вони – чудовими агітаторами.
У суботу, 11 січня, в’язні чемно відпрацювали у кравецьких і столярн ... Читати далі »

Переглядів: 553 | Долучив: Dnister | Дата: 18.09.2015

Ті франківці, кому за тридцять і більше, напевно, добре пам’ятають космічну ракету, що колись стояла перед Вір­менською церквою. Тоді там був музей релігії і атеїзму. Цей експонат мав ілюструвати досягнення сучасної інженерії, наукової думки, а екскурсоводи постійно наголошували, що, мовляв, на орбіті жоден із космонавтів Бога не бачив…
Місцеві казали, що та ракета не справжня – звичайний муляж, виготовлений на локомотиворемонтному заводі. Однак відомий у місті фотограф Любомир Стасів стверджував, що то таки ракета (чи тренувальна капсула), яку Франківську подарував космонавт Георгій Береговий. Пізніше цю версію підтвердив ще один старожил – Богдан Кудлак – який тоді навчався у музичній школі біля Вір­менської церкви. Він згадує, що звідкись привезли величезний дерев’яний ящик, який довго лежав під стіною музею. Потім його розламали, ... Читати далі »

Переглядів: 489 | Долучив: Dnister | Дата: 18.09.2015










Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024