Четвер, 25.04.2024, 07:30:27

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
 
Архів новин
Головна » 2015 » Вересень » 18 » Унікальний фестиваль імені Квітки Цісик
20:34:50
Унікальний фестиваль імені Квітки Цісик

«Ця збірка пісень є бажанням мого українського серця вплести радісні нитки в розшарпане життям полотно, на якому вишита доля нашого народу»
(Квітка Цісик про другу записану збірку пісень «Два кольори»)

Вона завжди мріяла жити в Україні, але була тут всього один раз. Її добре знав і чув весь світ, американці навіть підрахували, що голос Квітки Цісик лунав 22 мільярди разів в різних радіоефірах, з екранів кінотеатрів, на телебаченні. Згодом вона прийшла і до нас - унікальним сопрано зазвучали у її виконанні «Два кольори», «Я піду в далекі гори», «Чорнобривці». 
Незважаючи на всесвітню славу, ім’я Квітки Цісик, на жаль, малознане в Україні. Щоб вшанувати пам'ять американської співачки українського походження, яка зачарувала світ українською піснею і водночас популяризувати рідну пісню та поетичне слово 6 вересня відбувся літературно-мистецький фестиваль імені Квітки Цісик в селі Ліски Коломийського району.  В цьому селі жили дідусь і бабуся легендарної співачки та восьмеро їхніх дітей, зокрема і її батько – відомий віртуоз-скрипаль Володимир Цісик.        
 Ініціатором та невтомним організатором свята є лауреат літературних премій імені Т. Мельничука і В. Стефаник, поет, краєзнавець Ярослав Ясінський. Щороку на Циганському горбі - власному обійсті біля старої сільської школи, він збирає художників, поетів та музикантів. Фестиваль започаткований ще в 1999 р. Я. Ясінський зібрав письменників на осінні поетичні читання в саду. «Стояли столи в саду, яблука падали на тарелі…Кожен читав по колу», – пригадує засновник початки. А потім по колу пішло свято – щороку восени, приурочене Квітці і віршам. 
Цьогоріч уже традиційно літературну частину дійства вів літературний критик, лауреат численних літературних і журналістських премій, член правління обласної організації Національної спілки краєзнавців України, а також співорганізатор фестивалю Євген Баран. Серед присутніх був і голова Коломийського об’єднання товариства «Просвіта», краєзнавець Василь Глаголюк.
Незважаючи на відсутність фінансування, цей малий і скромний фестиваль у селі на Коломийщині стає визначною подією для тих, хто на нього приїздить, насамперед, через особливу осінню домашню атмосферу. При саду на розлогих столах продаються книги, зі сцени, уквітчаної рушниками та портретом Квітки Цісик, лунають її пісні, поети читають свої вірші, виступає місцева молодь. Окрім обласної та районної влади, на свято обов’язково приїздять почесні гості із родини Цісиків, зокрема з Нью-Йорка двоюрідна сестра Квітки Люба Павлик, з Польщі - Дарія Висоцька та інші. 
При в’їзді на Циганський горб височіють кілька пам’ятних каменів, в яких Я. Ясінський «зав’язав» задум фестивалю – Квітку, вірші й історію села. Один камінь, тричі обмотаний ланцюгом, береже пам’ять про трійцю просвітителів Лісок: Івана Ісаїва, автора книг про історію села, а також Олексу Кочія і Миколу Цісика – громадських діячів. На другому камені викарбуване перо і надпис латиною: «Без мене про мене». З часом тут планується поставити пам’ятник Квітці Цісик. 
«Хочеться світ здивувати, а він вже не здивується. Він вже не вміє дивуватися. Ніхто не хоче робити задурно, за так. Таких диваків мало»  – каже організатор у відповідь на питання, хто фінансує свято. Та попри це і традиційний літературно-мистецький характер, фестиваль воістину унікальний своєю атмосферою і неповторністю, бо він для душі. А найголовніше, що завдяки краєзнавцю Я. Ясінському здійснилася найбажаніша мрія Квітки Цісик – повернутися додому. 


Переглядів: 546 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024