П`ятниця, 19.04.2024, 21:15:36

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2023 » Травень » 9 » Незвідана Городенківщина: перша приватна школа була відкрита в Рашкові
17:49:01
Незвідана Городенківщина: перша приватна школа була відкрита в Рашкові

Відкриття приватної школи у 30-их роках минулого століття в невеликому селі було неабиякою подією. А для цього доклав цього чимало зусиль лідер національного руху на Городенківщині, вихідець с. Вільхівці – Михайло Прокіпчук. На жаль, про нього мало хто знає і пам’ятає. Та й інформації не так уже й багато, пише «Галицький кореспондент».

Відомо, що Михайло Прокіпчук першим у селі здобув вищу освіту, закінчивши математично-природничий факультет університету Яна-Казимира у Львові. Він чітко розумів, що полонізація – процес небезпечний для українців, тому намагався придумати цьому протидію. І вирішив, що головна протидія полонізаційному режиму – це організація приватних шкіл, співочих і танцювальних колективів, хорових та драматичних гуртків. Одним словом, мало відбутися підняття національного духу українців. З часом Михайло Прокіпчук на теренах Городенківщини став організатором широкого молодіжного руху «Луг».

Так склалося, що найміцнішу приватну школу Михайло Прокіпчук заклав у Рашкові, згуртувавши навколо себе прогресивну молодь. Чому саме в Рашкові важко сьогодні сказати, адже про існування самої школи нині мало хто знає. Можна припустити, що Рашків був національно-свідомим селом, тому саме тут Михайло Прокіпчук, ймовірно, знайшов найбільше однодумців.

Колишній вчитель математики Оксана Данилюк ось що пригадує: «Аби отримати роботу в той час треба було переписатися на поляка. А Михайло Прокіпчук цього зробити не захотів.  Як він опинився у Рашкові й започаткував тут приватну школу не можу цього сказати. Знаю, що мій батько Григорій ходив до цієї школи, бо дуже хотів вчитися. Тут не було такої системи освіти як от у звичайному навчальному закладі.  Це була своєрідна підготовка до вступу в городенківську гімназію. Школа ця була на дві кімнати. В одній мешкав Михайло Прокіпчук, в іншій – навчав дітей. Наскільки це була ідейна людина. Крім навчання, організовував для дітей різноманітні гуртки, розвивав їх різносторонньо. Вірогідно приватна школа проіснувала з 1931 до 1937 року, тобто до приходу совітів. Так вказано на одному із фото. Після закриття у тому приміщенні був медпункт, нині будівля пустує…».

Важко переоцінити вклад Михайла Прокіпчука у національне відродження Городенківщини. Крім пропагування освіти, майже в кожному селі діяли аматорські драматичні гуртки, які своїми виставами піднімали патріотичний дух серед населення.

Та найгірше в цій історії – ніхто не знає, де похований великий лідер національного руху. На початку 40-х років слід цього видатного діяча зник… Можливо, як і багатьох свідомих людей того часу його знищила радянська система.

  • Юлія МАРЦІНІВ

Переглядів: 60 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024