Четвер, 28.03.2024, 16:22:19

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2020 » Січень » 29 » «Ніяких надбудов»: у Івано-Франківську відреставрують ще одну пам’ятку на площі Ринок
15:51:52
«Ніяких надбудов»: у Івано-Франківську відреставрують ще одну пам’ятку на площі Ринок
Сьогодні, 29 січня, в Івано-Франківську відбулося засідання архітектурно-містобудівної ради. Під час нього розглянути питання про реставрацію будинку з надбудовою на вулиці Ринок, 8.
Головний архітектор міста та голова ради Артур Прокіпчук розповів, що замовник проєкту запропонував добудувати ще третій поверх до вже існуючих двох.
«Ми наразі торгуємося по поверховості. Він хоче підняти цей будинок, зробити вищим. Ведуться перемовини, що це треба робити в межах будинку. Це має бути виключно мансардний поверх», – каже Артур Прокіпчук.
Однак члени містобудівної ради виступили проти. Кажуть, що це пам’ятка архітектури, і руйнувати її не можна. Керівник Івано-Франківської обласної організації Національної спілки архітекторів України Микола Капак наголошує, що є закон, порушувати його не можна. Відповідно добудовувати щось заборонено.
«Я проти того, щоб щось будували зверху. Ніяких надбудов! Нас не зрозуміє ні місто, ні світ», – каже Микола Капак.
Власниця магазину тканин, що знаходиться на першому поверсі площі Ринок, 8 пані Любов наголошує, будинку 240 років, і коли вона його придбала, їй заборонили робити будь-що з фасадом старого будинку.
«Ми ринву боялися поправити, бо відразу комісія прибігала. Це центр міста. Таких будинків у місті нема. Він тримається, бо там дуже широкі стін. Однак та широта розрахована на два поверхи, більше будинок не втримає», – переконує жінка.
Жінка переконує, що ніхто на те приміщення навіть не приходив дивитися. Це підтверджує і франківець Андрій Тацуняк. Чоловік також є власником приміщення на першому поверсі. Він розповів, що замовник викупив усі квартири на другому поверсі й хотів ще викупити приміщення у нього.
«Він пропонував і у нас купити, але ми відмовилися. Він хоче зруйнувати цю будівлю і збудувати щось нове. Треба дбати, щоб старі будинки залишилися тому вигляді, який був спочатку», – говорить чоловік.
Опісля обговорення члени ради проголосували за реставрацію будинку, однак без надбудови.
Нагадаємо, що на площі Ринок, 5 вже реставрують пам’ятку. Щоправда, спершу її повністю розібрали і згодом почали будувати заново. Відновлений будинок не повинен відрізнятися від оригіналу.
Проте, як стало відомо “Галицькому кореспонденту”, Івано-Франківська місцева прокуратура розпочала кримінальне провадження за фактом знищення пам’ятки архітектури в Івано-Франківську. Мова йде про будинок на Ринок, 5.
Також начальник відділу охорони культурної спадщини управління архітектури, дизайну та містобудівної діяльності Івано-Франківської міської ради Володимир Ідак розповів, що є підозри, що замовник хоче будувати там четвертий поверх.

Переглядів: 215 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024