Середа, 24.04.2024, 06:59:45

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
 
Архів новин
Головна » 2013 » Лютий » 27 » Остання війна за правилами
14:43:58
Остання війна за правилами
Днями в івано-франківському видавництві «Лілея-НВ» побачила світ книжка доктора історичних наук, професора кафедри теорії та історії держави і права ПНУ ім. В. Стефаника Сергія Адамовича «Станиславів у часи лихоліть Великої війни (1914—1918 рр.)», яка вийшла під №38 у серії «Моє місто». Одразу ж в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася і презентація видання, у якій взяли участь, крім автора, рецензент книжки доктор політичних наук, професор кафедри політології інституту історії і політології ПНУ ім. В. Стефаника Іван Монолатій, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри всесвітньої історії інституту історії і політології ПНУ ім. В. Стефаника Олег Жерноклеєв, знаний на  Прикарпатті колекціонер старих поштівок Зеновій Жеребецький та ін.
Своє історичне дослідження про соціально-економічне, суспільно-політичне та культурне життя Станиславова в період Першої світової війни С. Адамович присвятив 350-річчю надання містові мардебурзького права. Автор пропонує об’єктивний погляд на події, які відбувались у нашому місті майже 100 років тому. За словами І. Монолатія, книжка «Станиславів у часи лихоліть Великої війни (1914—1918 рр.)» — це перша спроба побачити складні, суперечливі події начебто вже далекої від нас війни. Як відчувало населення цю війну, як реагувала влада, якими були репресивні заходи окупаційної російської адміністрації — все це є на сторінках книжки.
«Професорові С. Адамовичу вдалося компактно і самостійно подати той матеріал, який дуже далеко був захований від дослідників, — наголосив і. Монолатій. — Цією книжкою автор зробив істотний вклад у розвиток містознавства, оскільки крізь її призму можемо побачити і соціальні, й етнічні, і демографічні зміни, які відбувалися, настрої городян, різноманітні курйози, трагікомічні моментиѕ Ця книжка нині є єдиною повною версією широкої панорами історії Станиславова  у період Першої світової війни».
Сергій Адамович зазначив, що період Першої світової війни вважають найменш дослідженим в історій нашого міста, оскільки війна не надихає до написання книжок, бо у її часі немає будівництва, розвою, натомість є лихоліття, про які спогадів зафіксовано мало, а документи часто втрачено. Науковець розповів, що тема його кандидатської дисертації стосувалася Першої світової війни, тому й вважав своїм обов’язком написати книжку про Івано-Франківськ у цей період. «Це була остання війна за правилами, — каже С. Адамович. — У місті було все — жах кавказьких дивізій, які двічі сюди ломилися, проте працювали кінотеатри за розпорядком, дбали про медичний захист жителів від епідемій... Ця війна з різними нотками. Скажімо, представники російської окупаційної адміністрації піддавали утискам євреїв, забороняли їм проводити свої свята, виходити за межі синагоги тощоѕ Я бачив список, у якому було зазначено, що замовляли собі російські офіцери. Це і джин, і віскі, і старка, і коньяк і т. д. А для солдатського складу — вісім-десять бочок пива. Тобто солдатів також не ображали, бо це була війна за розпорядком...»
С. Адамович звертає увагу на те, що тоді в Станиславові було чимало промислових підприємств. Зокрема, це і гасовий, і спиртоочисний, і оцтовий заводи, і цегляні, і шкіряні підприємства, ткацькі, сукняні фабрики, водяний млинѕ Схоже, тодішній Станиславів був значно розвиненішим у промисловому сенсі, ніж сьогоднішній Івано-Франківськ. Проте, відповідно до записів російської довідки, майже вся власність перебувала в руках євреїв. Також автор зауважив, що російські окупанти порівняно нейтрально ставилися до українців і поляків, а найбільшим утискам піддавали євреїв, про що свідчило чимало фактів.
О. Жерноклеєв зазначив: «Попри те, що війна — це велике безумство і водночас одна з найбільш депресивних тем, однак автор знайшов у ній для себе певну психологічну розраду. Цікавинки, курйози, які описано в книжці, ще раз підтверджують, що людина насправді завжди залишається людиною».
Директор Української гімназії №1 м. івано-Франківська ігор Дейчаківський та колекціонер Зеновій Жеребецький розповіли про зібраний ними ілюстрований матеріал, який автор використав у своїй книжці про тодішній Станиславів. Крім цього, І. Дейчаківський, який також є на Прикарпатті відомим істориком, зазначив, що книжка С. Адамовича — це як поштовх до вивчення історії нашого міста в часи Першої світової війни, це спроба прорубати тунель до свідомості людей, оскільки є мало грунтовних історичних досліджень цього періоду.
Важливо і те, що, описуючи життя Станиславова в умовах революційних подій 1917—1918 рр., автор звертає увагу на те, що після укладення Берестейського миру між центральними європейськими державами й Україною 9 лютого 1918 р. у місті актуалізувалося українське питання, що й привело до подальшої підтримки населенням утворення Західно-Української Народної Республіки в листопаді 1918 року. 
Оксана ПРОЦЮК

Переглядів: 721 | Додав: limnytcja









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024