П`ятниця, 26.04.2024, 08:26:11

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2019 » Травень » 12 » Пам’ятки в облозі
16:37:46
Пам’ятки в облозі

Архітектурні прикраси Івано-Франківська губляться серед торгових майданчиків – літніх та всесезонних.

Однією з приваб туристичного Івано-Франківська є його архітектурні пам’ятки. Давні фасади кам’яниць можуть розповісти свою історію всім охочим її слухати. Але для цього їх треба принаймні побачити. Спритні підприємці, які орендують приміщення у пам’ятках, намагаються заробити на історичних будівлях, встановлюючи впритул торгові майданчики.

«Галицький кореспондент» з’ясовував, чи законно це і чи можливо зберегти первинний вигляд фасаду, звільнивши його від облоги торговців.

 

Демонстрація неповаги

Відповідно до чинного рішення виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради від 3 листопада 2016 року, торгові майданчики бувають тимчасовими – літні (період функціонування – не раніше 1 квітня та не пізніше 1 листопада) та всесезонними (функціонують цілий рік).

За даними управління економічного та інтеграційного розвитку, станом на 3 травня вже є 60 рішень виконавчого комітету міської ради про розташування та облаштування у місті літників, крім цього, в місті є кілька всесезонних майданчиків. Ця цифра, за словами заступника начальника відділу координації закупівель та цінового моніторингу Тараса Слободяна, щороку зменшується. Причини – невідомі.

«Ще зарано говорити про те, скільки їх буде цього року в місті загалом, але минулоріч літніх торгових майданчиків було близько ста двадцяти, а раніше доходило до 135», – сказав він.

Втім, якщо десь зменшується, то в іншому місці – збільшується. Принаймні площа у квадратних метрах. Йдеться про культурно-відпочинковий комплекс у центрі Івано-Франківська «Пасаж Гартенбергів», який завдяки вигідному розташуванню у центрі міста є популярним і серед місцевих мешканців, і серед туристів.

Будівля колишнього пасажу є пам’яткою архітектури місцевого значення, яку спорудили ще у 1904 році. Це була крита галерея із рядом крамниць по обидва боки проходу, а на другому поверсі була розміщена фешенебельна кав’ярня «Едісон». У 1960 році після внутрішньої перебудови в цій будівлі відкрили універмаг. Тепер тут усередині ресторан, а з трьох сторін довкола фасаду – всесезонний торговий майданчик.

Цього року територія майданчика з боку вулиці Галицької ще трохи збільшилася, а стіни його навіть трохи погрубшали. Ззовні це більше схоже на прибудову.

Активіст та урбаніст Денис Квасов каже, що не знає, чи є у власників цього закладу дозвіл на таке розширення. «Якщо дозвіл є, то претензії – до міста, бо дозволили, а як нема, то також – до міської влади, яка має дати припис знести незаконні споруди», – говорить він.

Активіст вважає таке ставлення до пам’ятки хамством і демонстрацією неповаги як до міста, так і до містян. Відтак ніколи не відвідує цей заклад.

«Ще й півроку не минуло, відколи відкрили крутезно реконструйовану площу Міцкевича, а всього за кілька метрів – такий контраст», – зауважив Денис Квасов.

Один із співвласників «Пасажу Гартенбергів», Олександр Долішній, розповів, що перед встановленням всесезонника було звернення до міськвиконкому із цим проханням. «Ми подали заявку, а нам дали дозвіл. Коли зробили цей проект, нам його затвердили», – запевняє Долішній.

 

Як можна схитрити

Відповідно до чинного рішення виконкому, площа торгового майданчика не повинна перевищувати 100 квадратних метрів, а висота – не більше 3,5 метра.

Власники тих торгових майданчиків, які встановлюють на території пам’яток культурної та історичної спадщини, мають також отримати погодження в управлінні культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА.

Ще у грудні 2016 року виконком вирішив погодити розміщення та облаштування всесезонних торгових майданчиків за однією адресою (вул. Незалежності, 3) – площею 99,5 кв.м. поруч із рестораном «Пасаж Гартенбергів» та площею 99,5 кв. м. поруч із пабом «Пасаж Гартенбергів» з 01 грудня 2016 року до 31 листопада 2019 року.

У 2018-му виконавчий комітет надав рішення на встановлення ще двох всесезонників за цією ж адресою – площею 65,6 кв.м. поруч з піцерією центру дозвілля «Пасаж Гартенбергів» та площею 79,4 кв.м. поруч з кав’ярнею центру дозвілля «Пасаж Гартенбергів» з 16 листопада 2018 року до 30 червня 2021 року.

Пам’ятку просто оточили торговими майданчиками, площа кожного з яких дійсно не перевищує дозволених норм.

 

Чи можна заборонити?

Влада теж переконує: усе відбулося законно. За словами директора управління архітектури, дизайну та містобудівної діяльності Івано-Франківської міськради Ореста Кошика, підстав заборонити встановлювати торгові майданчики на території, прилеглій до архітектурних пам’яток, у міської влади немає. Мовляв, встановлений майданчик не є капітальною спорудою, адже він – без фундаменту. Відтак може там стояти як взимку, так і влітку.

Марія ГРИЦКІВ


Переглядів: 327 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024