Середа, 24.04.2024, 11:54:15

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2019 » Березень » 9 » Портрети, значки і тарілки. Підприємець із Прикарпаття за 15 років 2500 експонатів Шевченкіани
20:50:26
Портрети, значки і тарілки. Підприємець із Прикарпаття за 15 років 2500 експонатів Шевченкіани

Прикарпатський підприємець Мирослав Дердюк 15 років збирає предметну шевченкіану. У його збірні 2,5 тисячі експонатів.

Затишний офіс приватного підприємства на околиці Коломиї. У кабінеті власника та керівника підприємства є міні-музей. На стінах — вишиті й намальовані різними техніками портрети Шевченка, велике полотнище — із сотнями значків із Кобзарем, кахлі, на полицях шаф — бюсти, скляні та дерев’яні тарілки з його зображенням, у шафах — сотні видань книг Шевченка й про Шевченка, вази, чашки, у шухлядах — сірникові коробки, монети, дзвіночки, пам’ятні медалі, ручки, зошити, розповіла в соцмережі журналіст Анна-Сабіна Ружицька.

Свої щоденні справи пан Мирослав записує у діловий щоденник із зображенням Шевченка ручкою, на якій теж є портрет Тараса Григоровича. Мирослав Дердюк запитує:

"Напевно ви хочете почути якусь неймовірну історію про те, як я прочитав якийсь знаковий для мене вірш Кобзаря і вирішив збирати шевченкіану. Але, повірте, такого в мене не було. Із Шевченком, якщо так можна сказати, я виріс. Навіть не пригадаю, скільки мені було років, коли я перший вірш вивчив та й вірша, власне не пригадаю. Але Кобзар, його біографія, вірші — це щось таке звичне, ніби про моїх родичів. Скажете, що я дивак, та ні, я так живу, так відчуваю, так з вами розмовляю”.

15 років тому Мирослав Дердюк побачив на знаному коломийському ринку народних майстрів кілька вишитих портретів Шевченка. Їх ніхто не купляв і вочевидь, вони б досі лежали в шафах, або припадали пилом на горищах у жінок-вишивальниць. І я їх купив. Згодом придбав кілька старих картин із зображенням Кобзаря, якби колекціонер їх не взяв за символічну ціну, то, вочевидь, портрети Шевченка опинилися би на смітниках. Мирослав зазначає:

“Найстаріший експонат в моїй колекції — чорно-біле зображення Шевченка на тканині. Знайомі художники-реставратори мені казали, що ця картина, ймовірно, десь з середини ХІХ століття, але це ще треба ретельніше дослідити. Тканина вже стара, розлазиться, тому портрет треба відновлювати. Найновіша частина збірні—сувенірні дошка та ложка, які я купив у Каневі в грудні 2018”.

Усе, що пов’язане з Тарасом Шевченком, чоловік купляє на ринках, в інтернеті, вимінює, чимало речей йому дарують, привозять закордону. Так у Мирослава Дердюка є предмети шевченкіани з Польщі, Чехії, США, Канади. Переважно це закордонні видання творів Шевченка та книги про нього. А ще чоловік часто пише оголошення у різних ЗМІ про те, що купить різні предмети із зображенням Кобзаря. Трапляються цікаві ситуації, бо панові Мирославу буває приносять, портрети Франка та фото невідомих людей, але у вишиванці, смушковій шапці та з вусами. Коли колекціонер пояснює їм, що це не Шевченко, щиро дивуються. Дивується і сам пан Дердюк, бо не розуміє, як можна не знати, як виглядав Кобзар.

Усі експонати зі збірні любителя шевченкіани — різні. Так найменша частина колекції — міні-Кобзар з Канади 1940 року видання — завдовжки 4 і завширшки 5 сантиметрів, найбільший і найтяжчий експонат — 25-кілограмовий бюст Шевченка, найлегший — 15-грамова поштівка, щодо предметів, то найбільше в колекції — вишитих портретів — понад 300. Найбільше грошей — 10 тисяч гривень пан Мирослав віддав за бронзовий бюст Кобзаря, а найменше — 25 копійок — вартував 5-сантиметровий значок. Проте збирач предметної шевченкіани не вимірює цінність своєї колекції грошима:

“Ось є портрет Кобзаря у рамці з кедру, який привезли наші упівці, які повернулися з сибірських заслань. Цей портрет, на жаль невідомого автора, мені подарували, і він цінніший за будь-який куплений, бо це — частина величної і трагічної історії України”.

Прикметно, що вся колекція чоловіка розміщена в офісі з першого погляду хаотично, колекціонер може миттю знайти будь-що. Мирослав зауважує:

“Усі предмети в мене зберігаються належно. Проте я розумію, що їх треба описати та належно розмістити. Для цього я запрошу музейних фахівців, які все належно посортують за видами, темами чи роками”.

Планує колекціонер відкрити новий музей. Але наразі думає, де розмістити збірню: в родинній господі, офісі, чи в якомусь окремому приміщенні.


Переглядів: 272 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024