П`ятниця, 19.04.2024, 07:05:51

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2019 » Березень » 19 » Презентація видання до 80-ліття Карпатської України
10:22:23
Презентація видання до 80-ліття Карпатської України
15 березня 2019 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація книжки Сергія Єфреміва «Бої На Карпатській Україні 14-15 березня 1939 року» із серії спогадів «Звитяжці», яку започаткувало івано-франківське видавництво «Лілея-НВ».
Модератором презентації виступив упорядник серії, доктор політичних наук, академік Івана Монолатій, який познайомив присутніх з новою книгою, що являє собою видання спогадів головнокомандуючого Національною обороною Карпатської України «Карпатська Січ» Сергія Федоровича Єфреміва «Бої На Карпатській Україні 14-15 березня 1939 року».
Він розповів, що після Першої світової війни з падінням старих імперій територія Закарпаття увійшла до складу Чехословаччини. У жовтні 1938 року було проголошено автономію Карпатської України зі столицею в Ужгороді, де постав свій уряд. Для захисту краю в Хусті була створена Організація народної оборони «Карпатська Січ». В ніч на 14 березня 1939-го на Карпатську Україну напала Угорщина. У відповідь на напад 15 березня розпочалося перше засідання Сейму Карпатської України, на якому проголошено незалежність та прийнято Конституцію.16 березня 1939р., зазнавши значних втрат, ворог зумів захопити Хуст, а 18 березня більша частина території Карпатської України була окупована угорськими військами. У гірських районах Карпатської України загони "Карпатської Січі" продовжували боротьбу з угорськими регулярними частинами до кінця травня 1939-го.
Коротка історія державності Карпатської України - це яскрава сторінка у визвольних державницьких змаганнях українців, які багатьма поколіннями, ще з часів Гетьманщини, мріяли про свою незалежність і утвердження держави Україна як рівної серед рівних, у колі світових народів. Карпатська Україна - це ще і прояв того, як між кількома вогнями, не лише польським і радянським, але й угорським, чеським, словацьким, українці боролися за своє політичне, національне утвердження на своїй же землі - Закарпатті.
У своїх мемуарах Сергій Єфремів у хронологічному порядку подає майже погодинний опис боїв карпатських січовиків проти угорських окупаційних військ, а також описує свої зустрічі і телефонні розмови з Президентом Карпатської України Августином Волошиним. Читачі дізнаються про маловідомі або зовсім невідомі факти з історії України.
Директор видавництва «Лілея-НВ» Василь Іваночко у своєму виступі розповів про видання серії «Звитяжці» - спогадів безпосередніх учасників і документів, які представляють цікаву і повчальну історію нашої державності, яку потрібно знати кожному українцеві, виховують почуття патріотизму, любові до рідної землі, допомагають зрозуміти визвольну боротьбу українського народу у ХХ ст. Книжка «Бої на Карпатській Україні 14-15 березня 1939 року» є тринадцятою з цієї серії.
Професор кафедри філософії та соціології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Голянич Михайло Юрійович зазначив, що Карпатська Україна є важливим етапом загальноукраїнського процесу державотворення та боротьби українців за незалежність. Тому радянська влада замовчувала саме існування Карпатської України, жорстоко переслідувала її творців, які стали в'язнями ГУЛАГу. Багато інших учасників тих подій вижили лише завдяки еміграції. Усі вони вважалися українськими буржуазними націоналістами, ворогами радянської влади.
У своєму виступі директор обласної книгозбірні Людмила Бабій зазначила вагомість презентованої книги для пізнання нашої історії, зокрема історії Карпатської України, тому наголосила на потребі поповнення даним виданням книжкових фондів бібліотек.

Переглядів: 319 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024