Субота, 20.04.2024, 16:38:09

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2011 » Квітень » 16 » Презентовано книгу про мистецтво України та діаспори
00:25:58
Презентовано книгу про мистецтво України та діаспори
15 квітня 2011 р. в Національному заповіднику «Давній Галич» відбулася презентація монографії «Мистецтво України та діаспори: дереворізьба сакральна й ужиткова» та інших наукових праць з мистецтвознавства і художньої педагогіки Заслуженого діяча мистецтв України Б.Тимківа. На презентації були присутні представники державної влади, наукові працівники, митці, гімназисти. Комп’ютерна презентація монографії допомогла присутнім скласти уявлення про це цікаве дослідження.
Відкриваючи презентацію, генеральний директор Національного заповідника «Давній Галич» О.Береговський наголосив на тому, що творчий доробок автора можна порівняти з іконостасом, а презентовану книгу з найціннішим образом в ньому. Автора видання було позиціоновано, як одного з славних уродженців Галицького району, засновника Галицької школи мистецтв, члена вченої ради Заповідника.
Автор презентованої монографії розповів про свою працю над підготовкою видання. Сама праця зайняла в нього 5 років, які завершилися друком 310 сторінкового видання що вміщує 600 ілюстрацій з різних регіонів та часових періодів. При підготовці монографії було опрацювано 310 джерел, серед яких 100 іноземними мовами. Наклад видання 1500 примірників, вони побачили світ у івано-франківському видавництві «Нова зоря». Для створення праці проведено велику ознайомчу роботу з експонатами багатьох музеїв, храмів, приватних колекцій. Також, було використано фондову базу Національного заповідника «Давній Галич». Професор Б.Тимків охарактеризував кожен розділ презентованого видання. Розділи описують історію дереворізьби від давніх часів Київської Русі до сучасності, подають специфіку різних етнографічних регіонів України, розповідають про меблярство, іконостасну різьбу, виготовлення предметів літургійного та обрядового характеру. Книга знайомить читача з творчою діяльністю багатьох українських митців, які творили в умовах чужини – в діаспорі. Це – С.Гординський, М.Черешньовський, О.Архипенко, М.Бринський та ін. На даний час монографія розіслана у найбільші наукові бібліотеки України.
З вітальним словом виступили представники органів державної влади та колеги автора по цеху. Зокрема, сучасний галицький творець іконостасів Володимир Сірко розповів про технології сучасної дереворізьби, команду майстрів з Галича, яка творить іконостаси для храмів Македонії, Російської Федерації, України.
Краєзнавець та викладач Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника Ігор Коваль наголосив на унікальності видання, поєднання у ньому часової тяглості між минулим і сьогоденням; створення єдиного образу мистецької України без політичних підтекстів. На думку, п. Ігора, книга потребує якнайширшої популяризації і ознайомлення з нею широких кіл науковців та студентської молоді.
Начальник відділу внутрішньої політики Галицької райдержадміністрації Ярослав Поташник та  начальник Галицького районного управління юстиції Богдан Струк привітали автора від імені голови Галицької райдержадміністрації Г.Івасишина та голови районної ради П.Стрембіцького.
Презентація викликала велике зацікавлення присутніх. Вони побажали автору многих літ життя та творчої діяльності для прослави Прикарпаття та України. На думку присутніх, монографія Б.Тимківа заслуговує на відзначення однією з найвищих державних премій України.
Зустрічі в Галичі передувала презентація видання, яка відбувалася днем раніше в Івано-Франківському художньому музеї. Репрезентанта вітали владики УГКЦ Володимир Війтишин та Микола Сімкайло, протоієрей УАПЦ Владислав. Проаналізували значення нової книжки (як для спеціалістів, так і ширших кіл) академік Володимир Качкан, голова обласного відділення Національної спілки письменників Євген Баран, генеральний директор Національного заповідника "Давній Галич" Олександр Береговський, голова Спілки народних майстрів в області Василь Корпанюк та інші. Провів зустріч мистецтвознавець Мирослав Аронець.
Хто ж такий автор книги – Богдан Тимків? Він є професор, доктор філософії, Заслужений діяч мистецтв України, член Національної спілки художників України, Національної Спілки майстрів народного мистецтва України. У 1978 р. закінчив художнє профтехучилище в смт. Івано-Франкове Яворівського р-ну Львівської обл., здобувши професію різьбяра художньої різьби по дереву, а 1984 р. закінчив архітектурний факультет Львівського політехнічного інституту, де отримав кваліфікацію архітектора.
У1986-1990 рр. Б.Тимків навчався в аспірантурі (денна форма) відділу образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва НДІ художнього виховання АПН СРСР (м. Москва), де й захистив у 1990 р. кандидатську дисертацію зі спеціальності «Методика  викладання  образотворчого  мистецтва». 
3 1990 р. працював на кафедрі образотворчого мистецтва Івано-Франківського педінституту (нині - Прикарпатський національний університет ім. В.Стефаника). У 1992 р. йому присвоєно вчене звання доцента, в 1993 р. обрано завідувачем кафедри декоративно-прикладного мистецтва цього ж навчального закладу.
Він розробив Концепію відродження та розвитку художніх ремесел, на основі якої у 1990 р. відкрив першу в Україні авторську дитячу художньо-ремісничу школу (сьогодні - Мала академія народних ремесел) в Галичі Івано-Франківської обл., яка працює й сьогодні, плідно розвиваючи давньогалицькі мистецькі традиції.
Б.Тимків займається творчою діяльністю в галузі художньої різьби по дереву. Мистецькі роботи експонувалися на Міжнародних, Всеукраїнських та обласних художніх виставках. Указом Президента України у 1998 р. йому присвоєне Почесне звання «Заслужений діяч мистецтв України». У 1999 р. за плідну науково-методичну роботу Б.Тимківу присвоєно вчене звання професора.
У 2001-2004 рр. Б.Тимків навчався в докторантурі Українського Вільного Університету (м. Мюнхен), де виконав докторську дисертацію зі спеціальності «Філософія» (мистецтвознавство). Він у 2004 р. запровадив у навчальний процес спеціальності «Декоративно – прикладне мистецтво» Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника нову спеціалізацію «Етнодизайн» відповідно до розроблених ним Концепції та навчального плану, затвердженого МОН.
Автор біля 60 наукових праць з мистецтвознавства та педагогіки мисте¬цтв. Серед них - 2 монографії, 4 підручники, 6 навчальних посібників, наукові статті, експериментальні програми тощо. Він неодноразово виступав на Міжнародних наукових конференціях в Німеччині, Росії, Білорусії та ін. Запрошувався для читання лекцій в Українському вільному Університеті (м. Мюнхен), у Інституті художньої освіти Російської академії освіти (м. Москва) та у Вищій школі народного мистецтва (м. Санкт-Петербург). Відомості про Богдана Тимківа внесено у біографічний збірник «Вчені Прикарпаття» та у довідник «Наукова еліта Івано-Франківщини».
А.Чемеринський

Переглядів: 741 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024