Понеділок, 06.05.2024, 20:00:46

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2023 » Листопад » 27 » Про Марію Горовіц, засновницю першої в Коломиї гардинної фабрики
13:34:58
Про Марію Горовіц, засновницю першої в Коломиї гардинної фабрики

Марія Горовіц або Мар'я Горовіц - це загадкова особистість у Коломиї. Про неї згадують, коли розповідають туристам і місцевим про мурал, розташований навпроти медичного коледжу. Однак, відомостей про неї обмаль. Варто розповісти про Горовіц на основі того, що вдалося знайти у відкритих джерелах та цифрових архівах.

Немає поки відомостей, де Марія Горовіц народилася, де виросла, вчилася і здобувала освіту. Однак, її ім'я з'являється в річному звіті Товариства ригорозантів Єврейського академічного дому у Львові за 1924 рік як його член, який проживає в Коломиї. Тим більше, у довіднику "Rocznik Polskiego Przemysłu i Handlu" за 1936 рік, Марія Горовіц в 1924 році заснувала фабрику штор і фіранок у будинку на розі вулиць Франка та Театральна. За свідченнями Василя Нагірного, сама власниця та її родина мали своє підприємство та помешкання на 3 поверсі триповерхового будинку. Її фабрика зовсім скоро стане відомою не лише в Коломиї, а й на Галичині, про що свідчить оголошення фабрики у львівському виданні "Wschód" 1935 року випуску про політичне і господарське життя Східної Малопольщі. За свідченнями Василя Нагірного, продукція підприємства Марії Горовіц експортувалася до Європи (килими) та США. Як дізнаємося з довідника "Rocznik Polskiego Przemysłu i Handlu" того ж 1936 року, річний капітал підприємства становив 170 тисяч злотих, що на той час була величезною сумою. На фабриці підприємиці працювало 120 чоловік, а спеціальних машинок там було 30. З них були і швейні машинки "Зінгер". Співласниками її фабрики були Маркус Горовіц (1895-1942), який під час Другої світової війни очолить Юденрат і скоїть самогубство в 1942 році, та Йозеф Горовіц.

Марія Горовіц була і громадською діячкою: у червні 1928 року увійшла до складу до Виконавчого комітету рухомої промислової виставки в Коломиї, про що свідчить коломийська газета "Tygodnik Pokucki Zjednoczenie" за 24 червня 1928 року.

Також підприємиця займалася благодійністю: неодноразово виділяла кошти на діяльність Єврейської народної кухні, а також допомогла фінансово Товариству опіки над бідними єврейськими дітьми ("Nasz Głos", 15.04.1927). Також Марія Горовіц була "прихильницею і симпатиком" Товариства об'єднання сліпих працівників, заснованого в 1921 році, про що свідчить звіт 15-ти років діяльності цього об'єднання.

Польська держава віддячила Марії Горовіц за її плідну промислову діяльность: указом очільника Ради міністрів за 11 серпня 1937 року підприємиця була вперше нагороджена Срібним хрестом заслуги за "за заслуги в галузі професійної діяльності".

Після початку Другої світової війни доля Марії Горовіц перервалася і залишається невідомою. Однак, ця особистість залишила після себе вагомий слід у коломийській промисловості, заснувавши першу гардинну фабрику в місті.

У травні 2020 року автор проекту першого в Україні Музею «Небесної Сотні» в Івано-Франківську, автор найбільшої в Україні картини «Хроніка України», відомий художник з Івано-Франківська Роман Бончук створив мурал у честь Марії Горовіц на стіні будинку, де була її фабрика.

 


Ілля Криворучко


Переглядів: 43 | Додав: kryvoruchko382









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024