Середа, 24.04.2024, 03:28:38

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2019 » Травень » 27 » Рояль Лисенка, якір з Пруту і цукерниця Іванни Біберович: чим унікальні експонати Музею історії Коломиї
22:52:24
Рояль Лисенка, якір з Пруту і цукерниця Іванни Біберович: чим унікальні експонати Музею історії Коломиї

Щорічно 18 травня відзначають Міжнародний день музеїв, в який здебільшого в усі виставкові центри, галереї та музеї вхід вільний. Цього дня коломияни мали можливість відвідати кілька музеїв, серед яких Музей історії міста Коломиї. Чим унікальні експонати Музею історії міста – в огляді “Дзеркала”.

Швейна машинка. На перший погляд – звичайна швейна машинка, але її історія мало кому відома. На ній ще у 1912 році коломийська кравчиня єврейського походження шила сукні для Архікнягині Зити, яка разом з Архікнязем Карлом, перебуваючи на той період у Коломиї, очікували первістка. Ця швейна машинка не європейського зразка, а придбана, ймовірно, у Петербурзі. Її виявили наукові співробітники музею в одному з особняків на теперішній вулиці С. Петлюри.

Пляшки від пива. Коломийські пляшки від пива – це окрема тема, яку ще мало хто досліджував.

“У нас є цікаві пляшки. З часом ми плануємо презентувати колекцію пляшок, на якій розкажемо про коломийське пиво”, – розповідає директор Музею історії міста Коломиї Михайло Арсак.

Годинники. “Скарбниця коломийського часу” – так називають музей. На цих годинниках час зупинився. У музеї є три годинники, які подарували мешканці особняків. Історичний час, який минав у будинку Повітової ради, де тепер музей, відраховував годинник, який тепер зберігається в кабінеті першого заступника міського голови Володимира Григорука. Він зупинився після ліквідації міського комітету комуністичної партії, де був багато років. Але до честі пана Григорука знову відраховує коломийський час у міській ратуші.

Річковий якір. Зараз складно уявити, але колись глибина Пруту становила 200 – 250 метрів. Плавали баржі, які возили карпатський ліс до Чернівців. З цього міста його перезавантажували на вози, а вже далі Дністром відправляли до Одеси, де будували з карпатського лісу кораблі. Цей якір є свідченням того, що колись гірська річка Прут була повноводною і по ній могли плавати кораблі. Другий такий якір свого часу знайшли в Пруті поблизу Матіївців.

Музей музики та радіо. Унікальною є колекція грамплатівок з топ-піснями 60 – 80-х років минулого століття.

Серед грамплатівок фірми “Мелодія” та фірми “Рига” багато записів пісень українських композиторів та у виконанні українських співаків.

Скажете, що це ще пам’ятають ваші батьки та дідусі з бабусями.

Це так, але практично ніхто, крім відвідувачів музею, не бачив грамплатівки, записані у Львові.

Унікальними експонатами музею є грамплатівки “Гуцулка Ксеня” та “Коломия-місто”. Їх ви ніде більше не побачите.

Пульт до радіо. Мало хто з відвідувачів може сказати, що пристрій, який має довгий дріт і лежить на радіолі випуску 1958 року, це пульт керування радіо, за допомогою якого перемикали радіоканали, звук і т. д.

В експозиції є різні радіо.

Фронтовий гучномовець, так зване в народі дротове радіо “колгоспник”, радіола з програвачем грамплатівок у нижній частині апарату.

Окрім цього, небагато людей мали вдома радіотрійку – в одному апараті радіо, бобінний магнітофон та програвач.

Диктофон. Меморіальна річ. Диктофон, який належав журналісту обласного Івано-Франківського радіо Богдану Тимінському.

Вітражі на вікнах. Вітражі в будинку колишньої Повітової ради, а тепер музею, до недавнього часу були єдиними в Коломиї. На них зображені бджоли, квіти та вулики.

Скульптура з фонтана. Скульптури з коломийського фонтана, який колись стояв на теперішній площі Шевченка. Їх знайшов і передав до музею художник Микола Семеняк.

Рояль. Це старий інструмент, на якому ще 1903 року грав Микола Лисенко. В той час він гастролював по Галичині з нагоди свого ювілею. Торік з допомогою начальниці управління культури Уляни Мандрусяк вдалося знайти чернівецьких реставраторів, які відновили інструмент, і тепер можна влаштовувати концерти відомих виконавців.

Цукерниця. Це іменна цукерниця, яка належала відомій українській акторці Іванні Біберович.

Січкарня. Коломияни на околицях вели майже сільський спосіб життя. І січкарня була необхідна в господарстві для приготування кормів для коней, корів. Такі січкарні робили на заводі “Коломиясільмаш”. На жаль, коломийської січкарні не маємо, але ця також цікава.

Номерний знак з будинку на вулиці Українській (польською мовою). Вул. Українська мала таку назву за часів австрійського, польського, радянського панувань і зберегла свою назву в наш час. Це єдина вулиця, яка з перших її хрестин не міняла ніколи свого імені.

Ляльки. В експозиції, присвяченій коломиянам, які народилися на українських землях, що тепер під Польщею, цікавими є ляльки, вбрані в український народний одяг Лемківщини, Закерзоння та інших українських земель в межах теперішньої Польщі.

Книга. Книга Почесних громадян міста Коломиї заснована ще 1846 року. Попри цікаву інформацію про людей, які внесли вагомий розвиток міста, документ, який описує електрифікацію міста у 1925 році.

Люльки. Козацькі люльки-носогрійки зроблені коломийськими гончарами в єврейських майстернях на початку минулого століття.

Археологія. Крім знарядь праці первісних “коломиян”, експонуються два фрагменти бивнів мамута, залишки двох зубів мамута (мамонта).

Соломія МАРДАРОВИЧ


Переглядів: 264 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024