Середа, 08.05.2024, 17:53:45

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2023 » Листопад » 17 » Розробляють проєктну документацію на консерваційні роботи у Пнівському замку
14:01:14
Розробляють проєктну документацію на консерваційні роботи у Пнівському замку

У с. Пневі відбулось громадське обговорення в рамках проекту «Об’єднані спадщиною: збереження історичного спадку фортеці Пнів в Україні та фортеці Ардуд в Румунії з метою розвитку туризму» 2SOFT/2.1/169. Про це повідомили в Туристичній асоціації Івано-Франківщини.

Виготовлено науково-проектну документацію на невідкладні консерваційні роботи на Пнівському замку, встановлено систему зовнішнього освітлення замку, наразі встановлюються інтерпретаційні та інформаційні стенди. Паралельно виготовляється експертна документація на будівництво центру інтерпретації Пнівського замку.

Експерти проекту з українського боку розробили план управління спадщиною Пнівського замку – комплексний документ, що має на меті забезпечити збереження та раціональне управління матеріальною та нематеріальною спадщиною замку в інтересах сучасного та майбутніх поколінь, а також продемонструвати потенціал цієї спадщини та оптимальні механізми його реалізації задля сталого місцевого розвитку. Очікується, що план буде затверджений Пасічнянською сільською радою як місцева цільова програма, яку передбачається виконати протягом 2023-2023 рр. Також завершується робота над концепцією плану інтерпретації спадщини Пнівського замку, що використовуватиметься в діяльності майбутнього Центру інтерпретації.

Крім того, в рамках проекту створено 3D-модель Пнівського замку, 3D-модель фортеці Ардуд та віртуальний путівник, що функціонує як додаток для смартфонів. Задля промоції проекту партнерами виготовлено відповідні брендовані матеріали та лифлети про результати проекту. Для промоції об’єктів спадщини було створено презентаційні відеоролики, мапи та туристичні путівники.

Тарас Юрчило, заступник Пасічнянського сільського голови, розповів, що такі консерваційні роботи мають включати протиаварійні та укріплювальні заходи, захист замку від подальших руйнувань, збереження автентичного стану та історико-культурної цінності його руїн. Зазначені роботи також повинні забезпечувати подальшу безпечну експлуатацію пам’ятки – руїни Пнівського замку буде пристосовно для використання як туристичної атракції та для інтерпретації спадщини пам’ятки. До замку передбачається облаштувати єдиний вхід через В’їздову вежу, ліквідувавши стихійні ходи та лази через інші вежі та стіни. На території замку передбачається влаштувати переходи та інші елементи для зручного руху відвідувачів, що не загрожуватиме руїнам замку з дотриманням державних будівельних норм щодо доступності об’єкту для маломобільних осіб. Окрім того, будуть прокладені пішохідні доріжки для відвідувачів навколо замку.

Учасники обговорення розпочали активну дискусію щодо цього питання. Зокрема, їх зацікавило, якою вбачається доля незавершеної реконструкції. В свою чергу, Тарас Юрчило відповів, що заплановані невідкладні консерваційні роботи не передбачають збереження елементів реконструкції – очевидно, її слід демонтувати. У самій Вежі з корпусом планується обладнати невеликий зал для конференцій та публічних подій. Крім того, на верхньому ярусі вежі передбачається влаштувати оглядовий майданчик. Ще одним дискусійним питанням стало питання оплати входу до замку, на яке п. Тарас зазначив, що, на його думку, платний вхід буде технічно складно здійснити, а встановлення такої плати є компетенцією власника замку.

Останнім питанням обговорення стало розроблення проектної документації на будівництво центру інтерпретації замку XV ст. в с. Пнів. Ірина Новосільска, директор проекту, презентувала концепцію Центру та розповіла про схожі центри інтерпретації, що наразі діють в багатьох країнах. Такі центри зазвичай розташовані в історичних місцях, національних парках та інших охоронних територіях. Як правило, вони є спеціалізованими установами, що трансформують культурну та/або природну спадщини певної території в освітній, культурний чи туристичний продукт. Основною метою діяльності таких центрів є розкривати та сприяти кращому розумінню відвідувачами цінності конкретних об’єктів культурної або природної спадщини через підвищення обізнаності про таку спадщину та неформальну освіту.

Щодо планованого Центру інтерпретації спадщини замку в с. Пнів, його майбутня будівля має органічно вписатися у місцевий ландшафт та не повинна домінувати над пам’яткою, тому значна частина будівлі розміщуватиметься нижче рівня землі. У проекті будівництва Центру будуть передбачені окремі місця для облаштування стаціонарної інтерпретаційної експозиції. У кожній зоні передбачається розмістити інтерактивні елементи (засоби), що впливають на всі види чуття відвідувачів. Гості центру будуть послідовно рухатись вказаними зонами, знайомлячись з інтерпретаційною експозицією, що забезпечуватиме одночасне перебування у Центрі до 100 відвідувачів без їх скупчення в одному місці. В проекті заплановано влаштування кінозалу для демонстрації фільмів, що інтерпретують спадщину замку та довколишню місцевість, залу для публічних заходів/подій, зон рецепції, крамниці з продажу сувенірів та туристичної літератури, кафе, санвузлів для визначеної кількості відвідувачів. Вимогою до розроблення проектної документації також є належна доступність будівлі для маломобільних груп населення.

Питання майбутнього будівництва Центру також стало предметом обговорення. Зокрема, учасники обговорення наголосили на підтримці ідеї будівництва центру та зауважили, що такому будівництву мають передувати археологічні дослідження території, так як існує великий ризик безповоротної втрати цінних артефактів, як це сталося при попередній реконструкції/реставрації. В свою чергу Кирило Рубановський, менеджер проекту, зазначив, що метою створення такого центру є саме збереження спадщини замку а не її знищення чи спотворення. При здійснені будівельних робіт будуть повністю дотримані норми національного законодавства. Окрім того, як вже було зазначено, Центр планується спорудити поза межами охорони пам’ятки. На питання за які кошти планується будівництво майбутнього центру Тарас Юрчило зазначив, що будівництво центру може стати предметом майбутніх проектів, крім того в якості потенційних джерел фінансування можна розглядати державний бюджет та Державний фонд регіонального розвитку. Водночас залучення цих джерел видається реалістичним в перспективі повоєнного часу.

Довідково: Проект «Об’єднані спадщиною: збереження історичного спадку фортеці Пнів в Україні та фортеці Ардуд в Румунії з метою розвитку туризму» 2SOFT/2.1/169 виконується Туристичною асоціацією Івано-Франківщини у партнерстві з Пасічнянською сільською радою, а також Муніципалітетом міста Ардуд та Торгово-промисловою палатою повіту Сату-Маре (Румунія) з 23 грудня 2020 до 19 листопада 2023 року за співфінансування ЄС в рамках Спільної операційної програми Європейського інструменту сусідства Румунія – Україна 2014-2020. Загальний бюджет проекту складає 496 811,12 євро, що відповідає близько 19 974 000,00 гривням, грантова частина складає 444 195,10 Євро (близько 17 858 500 гривень).


Переглядів: 64 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024