Субота, 20.04.2024, 05:37:30

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2020 » Березень » 6 » Розсекретили документи командира УПА-Захід "Шелеста", який загинув під Осмолодою
10:31:16
Розсекретили документи командира УПА-Захід "Шелеста", який загинув під Осмолодою

Центр досліджень визвольного руху й Архів СБУ опублікували онлайн-колекцію документів з архівів КҐБ про полковника УПА Василя Сидора – «Шелеста», командира УПА-Захід і члена Головного військового штабу УПА. Доступними онлайн стали приватні світлини, листування з Шухевичем та оперативні плани МҐБ з розшуку «Шелеста».

Полковник Василь Сидор – «Шелест», один із ключових командирів Української повстанської армії, який загинув у бою з НКВС 1949 року, народився 110 років тому. Оприлюднена онлайн-збірка містить документи генеральної воєнної округи УПА-Захід, інструкції та накази Крайового військового штабу УПА, узгоджені «Шелестом», його листування з Романом Шухевичем, особисті світлини Сидора з дружиною Надією Романів (зв’язковою ОУН, співробітницею СБ ОУН, учасницею ІІ Великого збору ОУН (б)).

У колекції опубліковано документи МҐБ про операцію з розшуку Василя Сидора, протоколи допитів полонених підпільників, агентурні донесення, плани агентурно-оперативних заходів. 

Під час німецької окупації «Шелест» виконував розвідувальні завдання, зокрема, 1942 року його група ліквідувала в Києві агентів німецької поліції безпеки, убивць оунівського лідера Дмитра Мирона – «Орлика». Права рука головнокомандувача УПА Романа Шухевича, Сидор увійшов до генштабу підпільної армії, створив та очолив найбільшу з генеральних воєнних округ – УПА-Захід, яка діяла в Карпатах до 1949 року. Не дався живим у бою з МҐБ. Лицар Срібного хреста бойової заслуги Першого класу.

«Ділове листування керівників допомагає краще зрозуміти військово-політичну ситуацію, а також настрої та надії підпільників після закінчення Другої світової війни», – пояснив упорядник колекції, співробітник Центру досліджень визвольного руху Денис Пасічник.

Наприклад, у листі до «Шелеста» Роман Шухевич під псевдонімом «Чернець» пише: «Цікавим є те, що на Кам’янець-Подільщині горять колгоспи, а війська, що йдуть на схід, сильно деморалізовані добробутом, який вони бачили на заході. Усі кажуть, що вже в колгоспах працювати не думають. Це дає нам певні надії».

Оцифровані документи про Василя Сидора та його діяльність зберігають в архіві ГДА СБУ. Всього опубліковано 63 документи, пише Збруч.

Довідково: Полковник Василь Сидор (псевда: Шелест, Конрад, Кравс, Зов, Лісовик, Ростислав Вишитий) народився 24 лютого 1910 року на Львівщині (с. Спасів, Сокальський р-н). Навчався у Львівському університеті. Полковник УПА, командир УПА-Захід, нагороджений Срібним хрестом бойової заслуги Першого класу. Командир сотні батальйону «Нахтіґаль». Заарештований німцями на початку 1943 року за участь в Організації українських націоналістів.

Шеф Крайового військового штабу УПА-Північ з 1943 року, тоді ж увійшов до Головного військового штабу УПА. 1947 року очолив Карпатський крайовий провід ОУН – одне з найпотужніших підпільних об’єднань. Загинув у квітні 1949 року разом з дружиною Надією Романів та кількома охоронцями у бою з військами МҐБ біля села Осмолода Рожнятівського району Івано-Франківської області.

Електронний архів — Електронний архів визвольного руху avr.org.ua є сервісом відкритого онлайн доступу до повнотекстових копій архівних матеріалів. Втілюється Центром досліджень визвольного руху за підтримки партнерів. Тут у вільному доступі та у високій якості публікують документи про український визвольний рух, матеріали з архівів КҐБ та інші тематичні колекції, присвячені історії ХХ століття. Зараз на сайті можна знайти більш ніж 25 тисяч оцифрованих архівних документів, доступних для завантаження.


Переглядів: 280 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024