Четвер, 28.03.2024, 13:53:57

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
 
Архів новин
Головна » 2021 » Вересень » 12 » Скромні у своєму вигляді, однак глибокі у змісті: на Тисмениччині освятили пам’ятний знак жертвам депортацій та репресій
21:09:45
Скромні у своєму вигляді, однак глибокі у змісті: на Тисмениччині освятили пам’ятний знак жертвам депортацій та репресій

Сьогодні, 12 вересня, у День пам’яті українців – жертв примусового виселення у 1944 – 1951 роках, в селі Липівка Тисменицької ОТГ освятили пам’ятний знак жертвам депортацій та репресій комуністичного режиму.

На таку подію зібралось чимало місцевих жителів та гостей, серед яких й Тетяна Градюк, голова Тисменицької ОТГ, передає Фіртка.

«Такий пам’ятний знак на території Тисменицької ОТГ, окрім Липівки, може стояти ще у Терновиці. Це два населені пункти, які прийняли найбільше виселених українських автохтонів. Ми довго думали, радилися на обласному рівні, як найкраще вшанувати пам’ять цих людей. Вирішили поєднати жертв депортованих та репресованих, адже доля їхня однакова. Одних виселили з їхніх домівок сюди, інших – звідси у Сибір, Караганду та Томськ», - каже Ігор Любчик, історик та місцевий житель.

За його словами, така локація потрібна насамперед живим та ненародженим, які повинні знати та пам’ятати про тих, з ким так несправедливо вчинили.

«Такі ж пам’ятні знаки стоять у Запоріжжі, на Луганщині та Тернопільщині. Вони надто скромні у своєму вигляді, однак глибокі у своєму змісті», - наголосив Любчик.

На освячення прийшли й місцеві мешканці, чиїх родин торкнулася трагедія депортацій та репресій.

«Чимало могил наших земляків є у Сибірі. Однак є й ті, чия могила взагалі невідома. До прикладу, моєї свекрухи батько зник безвісти. І я щиро вдячна, що такий знак з’явився в центрі села, куди можна прийти, засвітити свічку та помолитися за ті душі, які вже давно пішли від нас», - ділиться Ольга Бойчук, липівчанка.

Насамкінець, до дня вшанування, липівська молодь виконала кілька лемківських пісень.


Переглядів: 149 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024