П`ятниця, 29.03.2024, 00:33:39

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2019 » Березень » 18 » Станиславівські оголошення: юні злочинці старого міста
15:15:14
Станиславівські оголошення: юні злочинці старого міста
Якщо злочини дорослих викликають обурення, то кримінальні вчинки дітей спричиняють шок. Сто років тому в Станиславові юні злочинці радше не були рідкістю. Що найсумніше, тодішнє правосуддя практично не робило різниці між дорослими злочинцями й малолітніми, тож дітям доводилось відповідати за всією строгістю закону.
Деякі дорослі мешканці міста не лише не боролися з дитячою злочинністю, а ще й заохочували її. З поліційних хронік дізнаємося, що місцевий купець Хаїм Грімінґер, що мав крамницю на вул. Святого Юзефа (тепер. вул. Шашкевича), придбав у 13-річного хлопця пару вкрадених чоловічих туфель, а купець Мандель, що торгував на вул. Галицькій, кілька разів купував в 11-річного крадія клямки для дверей.
В 1909 році під суд було віддано 16-річного Владислава Білоуса, який здійснював зухвалі крадіжки в міських крамницях. Він заходив до магазинів, робив вигляд, що оглядає товар, а коли продавець відвертався, крав гроші з відкритої шухляди біля прилавка. Одного разу цей 16-річний підліток навіть заліз через вікно до помешкання місцевого поштаря і вкрав трохи більш як 120 корон готівкою.
З листопада 1912 року по березень 1913 року в Станиславові вирувала справжня епідемія пожеж. За цей період місто пережило аж 18 випадків загоряння, переважно на стрихах будинків. Деякі з них трапилися в один і той же день. Містом ходили чутки про розбійників-підпалювачів, а поліція довший час марно полювала на таємничих зловмисників. Але виявилося, що вся ця паніка і збитки спричинені… дитячими пустощами. Пожежі в місті влаштовували хлопчаки, яким ще не виповнилося навіть 14 років, – брати Ян і Станіслав Гладиші та їхній товариш Юзеф Литанюк. Вони охоче зізналися в скоєному, не відчуваючи жодної провини й навіть похваляючись своєю сміливістю. Проте в малолітніх підпалювачів були доросліші "вчителі" – Неслуховський і Лаґан, хлопці п’ятнадцяти й шістнадцяти років. За спонукання до злочину суд присяжних засудив Неслуховського до трьох років тюрми, а Лаґана виправдав. Справу ж самих малолітніх підпалювачів розглядав станиславівський повітовий суд.
В кримінальній хроніці Станиславова фігурувала й дівчинка-крадійка. 12-річна сирота Гелена Висоцька, родом з Княгинин-Колонії під Станиславовом, була взята на утримання Йозефом Станцліком з Угорників. І як же вона віддячила своєму опікунові? В січні 1911 року ця маленька дівчинка вкрала всі його заощадження на суму 2100 корон і втекла в Коломию. В Коломиї Гелена зустрілася зі своєю старшою подругою – 23-річною Пауліною Кроґульською. А згодом обидві дівчини вирушили по крамницях, де купували одяг і білизну. Витратити всі гроші злодюжки не встигли. Коли їх знайшла й схопила поліція, в них ще залишилося 1773 корони і 60 галерів.
Деякі юні злочинці діяли навіть більш майстерно, ніж їхні досвідчені "колеги". В 1918 році містом прокотилася ціла хвиля крадіжок. Коли власники крамниць ішли обідати, якийсь спритний злодюжка відчиняв двері відмичкою і забирав усі вторговані гроші. Врешті-решт після попередження поліції купці почали забирати готівку з собою, коли збиралися на обідню перерву. Незважаючи на такі заходи безпеки, крадіжки продовжувались, і сума збитків, завданих злодієм, сягнула 1200 корон, що було на той час великою сумою. Справжня несподіванка чекала поліцейських, коли невловимий крадій нарешті попався. Цим загадковим розбійником, за яким стільки часу полювала вся поліція, виявився 18-річний сільський хлопець Олександр Іваненко родом з Княгинина. Коли його впіймали, він зізнався у вчинених злочинах, але вкрадені гроші не повернув, бо вже їх витратив.
На жаль, серед юних злочинців траплялися навіть убивці. Журнал "Таємний детектив" від 24 квітня 1932 року розмістив фото 19-річного Анджея Бітковского з села Кричка під Станиславовом, який убив 15-річного Дмитра Семеніва. Злочин стався в Маняві, а натрапити на слід злочинця поліцейському комендантові Чижевському допоміг пес. Вбивця зізнався у скоєному, але поліції так і не вдалося до кінця з’ясувати, що ж не поділили парубки: йшлося про дівчину, гроші чи про якусь особисту образу?
В 1934 році вбивцею став 13-річний станиславівський школяр Казимир Ґрабовський, який бавився револьвером і випадково застрелив свого товариша Яна Ґрондаля, який стояв поряд. Незважаючи на те, що вбивство було ненавмисним, малолітнього вбивцю арештували.
Олена БУЧИК

Переглядів: 279 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024