Четвер, 28.03.2024, 15:44:14

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Березень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
 
Архів новин
Головна » 2019 » Березень » 8 » Станиславівські оголошення: жіночі історії старого міста
19:38:03
Станиславівські оголошення: жіночі історії старого міста

Описуючи минуле нашого міста, краєзнавці якось більше розповідають про чоловіків, ніж про жінок. Мабуть, це несправедливо, бо цікавих історій, у яких головну роль відігравали жінки, траплялося немало. І всі вони різні – коли позитивні, а коли й не дуже.
В ХІХ столітті за кожною армією слідували маркітантки – жінки, які продавали солдатам харчі й випивку. Навіть під час боїв вони проникали на передову й наливали солдатам спиртне для хоробрості.

В 1850 році такою маркітанткою в 17 роті австрійської піхоти була дівчина зі Станиславова Анна Кумарувна. Вона всюди слідувала за своїм нареченим, солдатом цієї роти Францішком Ласковським. Всіх вояків, багато з яких походили з Галичини, дивувала витривалість дівчини, яка терпляче зносила найскладніші умови.

В березні 1850 року в малому словацькому містечку Анна народила хлопчика від свого нареченого. І тут сталося нещастя – Ласковський захворів на тиф і помер у лікарні. Анна вже не могла слідувати за ротою, яка незабаром відмарширувала до нового місця призначення. Її разом з дитиною тимчасово прихистив місцевий військовий лікар. Вона не була офіційно одружена з батьком своєї дитини, тому не могла претендувати на виплату допомоги, а рідний Станиславів знаходився так далеко. Але військові не залишили в біді наречену свого бойового товариша. Незабаром на адресу газети "Австрійський друг солдата" почали надходити грошові пожертви для Анни Кумарувни та її сина.

В січні 1888 року в Станиславові померла Анастасія Максимова, якій на момент смерті виповнилося аж 86 років. Все своє життя жінка заробляла важкою працею – була водоносом. Зі своїх трудів вона зібрала невеличкий капітал – тисячу злотих ринських. Однак пані Максимова не витратила ці гроші на власні потреби, а спрямувала їх на благодійні цілі. Вона була сестрою в тодішньому церковному братстві й ще за життя своїм коштом відновила олтар з образом святого Михаїла в міській катедрі. На відновленому олтарі жінка попросила намалювати відерце в знак того, що гроші на реставрацію зароблені носінням води. В похоронній церемонії цієї скромної жінки взяли участь аж шість священиків. Про неї повідомила не лише місцева преса, а й газета "Кур’єр Львівський" від 10 січня 1888 року.

В 1901 році весь Станиславів бурхливо обговорював історію, головною героїнею якої була Христина Бернацька, 17-річна дівчина, що заручилася з кравецьким челядником Юзефом Кепещуком з Княгинина. Незабаром після освідчення наречений виїхав до Цюріха, де сподівався покращити своє матеріальне становище. Але в той час, поки юнака не було, мати дівчини знайшла для неї вигіднішу партію. Вона вислала до Кепещука листа, в якому повідомляла, що передумала віддавати за нього доньку. Після такої звістки засмучений наречений приїхав до Станиславова і домовився з Христиною, що вони обоє втечуть до Цюріха. Щоб увести батьків в оману, дівчина виїхала до Хриплина, аби звідти дістатися до Львова і згодом виїхати до Швейцарії. Проте у Хриплині молоду пару заарештувала поліція й відправила Христину до батьків, а Кепещука – до в’язниці. В листопаді 1903 року він постав перед судом, звинувачений у викраденні дівчини. Судді визнали його винним, але взяли до уваги пом’якшувальні обставини. Тому юнака засудили лише до трьох тижнів арешту.

В листопаді 1934 року в Станиславові сталося вбивство, яке наробило галасу в усій тодішній Польщі. Злочин було здійснено в дільниці Бельведер, яка в ті часи була небезпечним районом. Причиною вбивства стала Циля Зільбер – ефектна брюнетка, яку не поділили чоловік і коханець.

Вона зраджувала своєму чоловікові, фотографу Давиду Зільберу, з відомим злодієм Ароном Ціммерманом. Обдурений благовірний знав про її походеньки, і на цьому ґрунті в них з Ціммерманом неодноразово виникали конфлікти. Одного вечора Ціммерман напав на фотографа і сильно вдарив його ножем у ділянці серця. Нападник утік, а поранений з останніх сил дістався до найближчої ресторації й спробував вибити рукою шибу. На шум вибіг власник, побачив пораненого, що вже був при смерті, й викликав поліцію. Ціммерман зрозумів, що не уникне покарання, й добровільно здався в руки властям. Циля Зільбер теж опинилася під слідством, бо її підозрювали в співучасті у вбивстві чоловіка.

В березні 1935 року в селі Майдан під Станиславовом стався випадок, який газетярі охрестили "бабською революцією". Ґмінна рада ухвалила продати частину землі з громадського пасовища. Земля належала ґміні, але фактично користувалася нею громада села, тому таке рішення викликало спротив.

Коли війт і його помічник прийшли на пасовище, аби відміряти ґрунт на продаж, там уже зібралася велика юрба селян, переважно жінки. Вони накинулися на сільських керівників і сильно їх побили. Слідство виявило, що жінок підбурювали п’ять "активісток". Усім їм довелося постати перед судом за організацію "бабської революції".

Олена БУЧИК


Переглядів: 292 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024