Понеділок, 06.05.2024, 18:07:12

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2023 » Листопад » 21 » Суд скасував припис Департаменту архітектури з вимогою розісклити колонаду готелю “Дністер”
09:17:20
Суд скасував припис Департаменту архітектури з вимогою розісклити колонаду готелю “Дністер”

Суд визнав протиправним та скасував припис Департаменту містобудування та архітектури Івано-Франківської міської ради про усунення порушень законодавства у сфері охорони культурної спадщини. У документі чиновники зобов’язували власників готелю “Дністер” розісклити колонаду.

Про це йдеться у рішенні Івано-Франківського окружного адміністративного суду, пише Галка.

Під тиском громади 27 червня Департамент видав припис, яким зобов’язав власників готелю “Дністер” демонтувати вітражні конструкції колонади.

У приписі за підписами директора департаменту Ореста Кошика та головного спеціаліста відділу охорони культурної спадщини Володимира Ідака від власниці готелю вимагалося “усунути порушення шляхом відновлення пам’ятки, зокрема, розісклити міжколонний простір на рівні першого поверху та відновити загальнодоступну галерею до попереднього вигляду” упродовж 14 календарних днів.

На думку суду, оскільки місто Івано-Франківськ віднесено до Списку історичних населених місць України, то відповідний виконавчий орган Івано-Франківської міської ради, як спеціально уповноважений орган охорони культурної спадщини, повинен бути утворений місцевою радою за погодженням з Міністерством культури та інформаційної політики України.

При цьому відділ охорони культурної спадщини міста має мати окреме положення, а посада очільника теж має погоджуватися з органом охорони культурної спадщини вищого рівня.

Крім того, суд виявив, що припис було видано на бланку Департаменту містобудування, архітектури та культурної спадщини Івано-Франківська, який перебуває в процесі припинення (ліквідації, – ред.). Натомість зараз діє Департамент містобудування та архітектури.

Також суд встановив інші порушення під час здійснення чиновниками департаменту огляду готелю “Дністер” та складання припису. 

З огляду на ці аргументи припис визнано протиправним та скасовано.

Після так званої “реставрації” 16 жовтня на місці івано-франківського готелю “Дністер” розпочав роботу готель “Nadiya Palace”.

Як писав КУРС, ремонт готелю «Дністер» розпочався у 2017 році. Під виглядом і замість реставрації підприємець Мирослав Бойко добудував до готелю два поверхи, змінивши силует пам’ятки, замінив автентичну черепицю на даху на бляху, змінив колір будинку, а замість відтворення автентичної вежі встановив нову, не схожу на первісну ані за формою, ані за розміром.

Бойко також зашив колонаду готелю склопакетами, захопивши в такий спосіб частину громадського простору вулиці.

Після цього сотні небайдужих франківців влаштували дві акції протесту біля будівлі, вимагаючи прибрати склопакети і повернути колонаді первісний вигляд. Під тиском громади в середині квітня 2021 року дружина Бойка, формальна власниця готелю “Дністер” Надія Лєвшакова, пообіцяла, що вони приберуть склопакети і звільнять колонаду.

Проте недавно з колонади зняли риштування і франківці побачили, що Бойки свого слова не дотримали. 

КУРС писав, що у Мінкульті обіцяли провести нараду щодо будівельних робіт в івано-франківському готелі “Дністер” та залучити до обговорення експертів, представників професійних спілок і пам’яткоохоронних громадських організацій.

Нагадаємо, 17 червня пів тисячі франківців вийшли на акцію “Сплав по “Дністру”, аби засудити знищення власниками унікальної пам’ятки архітектури й захоплення ними громадського простору під колонадою. Оскільки попередні звернення й скарги до місцевих органів влади на порушення законодавства про охорону історичної спадщини власниками “Дністра” результатів не дали, франківці закликали втрутитися Президента України Володимира Зеленського. 


Переглядів: 45 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024