Четвер, 09.05.2024, 00:17:10

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Травень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2019 » Травень » 16 » Таємниці архівів – у виданні про “Руську трійцю”
20:42:37
Таємниці архівів – у виданні про “Руську трійцю”

На День Івано-Франківська відзначили лауреатів міської премії ім. І. Франка в галузі літератури та журналістики. Зокрема, в галузі літератури нагороду отримали Василь Романюк за книжку «Сіймо, а збирати будем…» та Іван Гаврилович за поетичну збірку «Поміж землею і Небом». В галузі журналістики премією відзначили Богдана Кучера за телевізійні проекти «І..де..я», «Говорить Івано-Франківськ» і «Саме так».

Книжка нашого активного дописувача, письменника-публіциста, члена НСЖУ В. Романюка «Сіймо, а збирати будем…» вже отримала схвальні відгуки краєзнавців. Добрі рецензії були й за кордоном – від української діаспори, вихідців з Прикарпаття.

Василь Романюк зібрав невідомі досі факти про діяльність «Руської трійці» та її засновників – священиків Маркіяна Шашкевича, Івана Вагилевича та Якова Головацького. Також дослідив життя та діяльність їхніх сподвижників, зокрема декана Богородчан о.Антіна Могильницького, автора поеми «Скит Манявський», яка свого часу викликала значний науковий і суспільний резонанс.

Книга «Маловідомі сторінки життя членів «Руської трійці» передає історичні реалії життя галичан у ХVІІІ-XІX століттях. Загалом видання засвідчує, що не можна припиняти пошук нових фактів у нашому минулому.

У своїй книзі Василь Романюк використав чимало архівних документів, які стосуються відомих галичан, записів у метрикальних книгах, фрагменти яких збереглися в установах Національного архівного фонду України та наукових бібліотеках, спогади старожилів, багато давніх світлин. Автор знайшов читацькі реєстри, із яких довідуємося, що саме читали члени «Руської трійці», а також фотокопії їхніх автографів. Скажімо, листи Маркіяна Шашкевича до тестя Федора Крушинського, Осипа Крушинського до Івана Левицького, Маркіяна Шашкевича до дружини Юлії тощо.

Метрикальні книги села Підлисся, де народився майбутній священик, поет і просвітитель Галичини М. Шашкевич, довго вважалися втраченими. Їх Василь Романюк виявив у фонді 201 (опис 4а), що перейшов із Львівської консисторії до Центрального державного історичного архіву України у Львові (ЦДІАЛ України). Пан Василь уперше знайшов і помістив фрагменти записів метрикальної книги, яку вів дід Маркіяна по материній лінії – о. Роман Авдиковський. У них записано, що 13 травня 1784 р. в будинку ч. 32 народився Микола – син о. Романа Авдиковського та Маркіяни (Марії) Скрипчинської, котра походила «з посілості Радзивілів».

«Завдяки таким працям ми не втрачаємо своєї національної опори і вибудовуємо надійну гуманітарну сферу, яка нині надзвичайно потрібна нашій державі», – зауважив у своїй рецензії на книжку проректор з науково-педагогічної роботи Львівського національного університету ім. І.Франка, доктор філологічних наук, професор Ярослав Гарасим.

«Знання своєї історії необхідне для вирішення насущних проблем, для з’ясування місця України у європейському і світовому культурному просторі», – зауважив лауреат премії ім. І.Франка Василь Романюк на урочистостях.


Переглядів: 288 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024