Вівторок, 23.04.2024, 12:01:13

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Вересень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
 
Архів новин
Головна » 2015 » Вересень » 23 » Тлумач пам’ятає Івана Макуха
20:31:27
Тлумач пам’ятає Івана Макуха

Боротьба наших краян у ХХ ст. за власну державність вивела на історичну авансцену цілу плеяду непересічних постатей, які своїм життям творили Україну. Однією з таких був видатний тлумачанин державотворець, доктор права, галицький адвокат, просвітянин, посол Галицького сейму та Польського сенату, голова Української радикальної партії, міністр ЗУНР Іван Макух. 17 вересня відзначили його 143-тю річницю від дня народження.
Іван Макух — людина складної долі, сповненої злетів та падінь, яка залишила помітний слід в історії нашого краю й України. Нагадаємо, що він відкрив власну адвокатську канцелярію в Товмачі 1 січня 1907 р. На той час у Галичині було доволі мало адвокатів, які б відстоювали українські інтереси в судах. За короткий період Макух здобуває авторитет серед місцевого населення й розширює свою правничу діяльність. А ще його оселя також стає місцем зборів громадсько-політичного, освітнього і економічного характеру для українців Тлумацького повіту. Окрім цього, з перших днів перебування в місті і. Макух разом із М. Терлецьким, Г. Луциком та іншими розпочав активну роботу з розбудови народних читалень «Просвіти». І невдовзі на Тлумаччині постало 29 нових читалень. За свідченням одного з очевидців, «іван Макух був людиною енергії. Він їздив по селах на селянських возах, відбував різні збори, партійні, просвітянські й інші», жив проблемами і клопотами простого люду»ѕ А загалом товмацький період життя й діяльності івана Макуха з перервами тривав 35 років (1907—1942 рр.).
Не забуває його Тлумач і нині. Вдячні земляки щороку вшановують івана Макуха: проводять науково-практичні конференції, презентації книжок, культурно-освітянські й просвітницькі акції та ініціативи. Серед активних промоутерів і популяризаторів івана Макуха виокремлюється тлумацький краєзнавець Михайло Дземан, який чи не найбільше доклався до дослідження його життєпису і по-доброму одержимий ідеєю увіковічення його постаті. У 2010 році вийшла книжка М. Дземана «Іван Макух, адвокат з Товмача — міністр ЗУНР». У 2014 році М. Дземан у співавторстві з молодим краєзнавцем Романом Рибчином випускають нову книжку — «Іван Макух. Повернення із забуття». Безсумнівно, поява цих видань сприяла ширшому висвітленню історичного портрета великого українського державника та його доби. Зауважимо, що останніми роками до життя і трудів І. Макуха все частіше звертаються науковці, краєзнавці, влада, освітяни, широка громадськість міста. Тут тільки згадаємо, що особливу увагу і. Макуху приділили учасники всеукраїнської науково-практичної конференції «Тлумач: історія та сучасність» в жовтні 2013 р., де в наукових розвідках доповідачі висвітлювали питання урядової праці і. Макуха в ЗУНР (І. Купчак), основні напрями сенаторської діяльності в 1928—1930 рр. (Р. Кульчицький, який захистив кандидатську дисертацію на тему «Громадсько-політична діяльність Івана Макуха»), історіографічні напрацювання українських дослідників про Івана Макуха (Н. Винник).


Переглядів: 603 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024