Четвер, 18.04.2024, 20:06:05

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2014 » Жовтень » 3 » Тож, скільки ж років Надвірній?
09:53:54
Тож, скільки ж років Надвірній?

Нещодавно надвірнянці скромно, через обставини, що склалися в державі, відзначили 425-ту річницю свого міста. В історичній науці прийнято: якщо невідома дата заснування населеного пункту, то такою вважається перша достовірна згадка в архівному джерелі. Для міста над Чорною Бистрицею таким вважався 1589-ий. Того року (23 вересня) власник Пнівського замку Микола Куропатва вніс протестацію (заяву) до Львівських гродських книг з приводу втрат, під час нападу татар, документів на свої маєтки, серед яких згадується і містечко Надвірна. Довго вважали, що саме 1589-ий є найдавнішою згадкою про місто.
Однак, в останні роки львівський історик, дослідник історії Гуцульщини Петро Сіреджук віднайшов у польських архівах документ, в якому Надвірна вперше згадується у 1578-му. Про це він пише в праці «З хроніки заселення Гуцульщини» («Історія Гуцульщини» Львів 1999, т. IV, c – 14-111). Заступник керівника науково-реставраційного відділу «Звід пам`яток історії і культури. Івано-Франківська область.» Ростислав Гандзюк опрацював цей документ, що знаходиться у Головному архіві давніх актів у Варшаві, і, навіть, отримав його копію. Мова йде про привілей, даний польським королем Стефаном Баторієм 23 січня 1578 р. Миколі Куропатві на заснування на сирому корені на ґрунтах села Пнів`я містечка Краснодвір. Про свою знахідку Р. Гандзюк повідомив у статті «Скільки ж років Краснодвору – Надвірній?», опублікованій у «Народній Волі» 20 квітня 2012 року.
Отже, Надвірна постаріла на 11 років. У зв’язку з цим міській раді варто взяти до уваги відкриття істориків і скоригувати дату заснування міста. Таким чином місту над Чорною Бистрицею цьогоріч виповнилося 436 років, а не 425.
На нашу думку, варто повернутися до герба міста. Прийнятий у попередні роки є лише окремим елементом родинного герба останнього власника Пнівського замка графа Цетнера, який подарував його місту. Отже, теперішній герб не відповідає ні минулому, ні сучасному стану міста. І це теж варто врахувати.

Михайло Максим`юк,
член Національної спілки краєзнавців


Переглядів: 520 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024