Неділя, 05.05.2024, 21:52:32

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
 
Архів новин
Головна » 2024 » Січень » 10 » У Болехові законсервують радянський пам'ятник
10:45:23
У Болехові законсервують радянський пам'ятник

Учора, 9 січня, на позачерговому засіданні виконавчого комітету Болехівської міської ради вирішили законсервувати пам’ятник невідомому солдатові у Болехові, що перебуває в аварійному стані.

“На засіданні ухвалили рішення про вжиття заходів щодо об’єкта культурної спадщини – пам’ятника невідомому солдату в м. Болехові. Враховуючи його аварійний стан, було вирішено провести невідкладні консерваційні роботи на об’єкті культурної спадщини”, – йдеться в повідомленні Болехівської міськради у фейсбуці.

У коментарях під дописом директор Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби імені Степана Бандери Ярослав Коретчук запропонував демонтувати пам’ятник у зв’язку з аварійним станом. Мешканці Болехова обурилися, шо радянський пам’ятник називають культурною спадщиною, і назвали зневагою до українських воїнів те, що він досі стоїть через дорогу від Алеї Слави.

Пам’ятник невідомому солдату в Болехові встановлено 1956 року. Він є копією з оригіналу, що був на Пагорбі Слави у Львові. Позаду пам’ятника встановлені таблиці з переліком загиблих 298 осіб. Поряд з пам‘ятником – братська могила радянськмх солдатів та могили героїв радянського союзу майорів Георгія Андрєєва (6.05.1922, с. Глибоке, Зав’ялівський р-н Алтайський край, РСФСР – 02.09.1945, Болехів) і Павла Зубка (1907-1945). Дати смерті майорів свідчать про те, що вони не визволяли Болехів у 1944 р. У музеї історії міста Болехова ім. Р. Скворія припускають, що вони належали до військових формувань, що були задіяні в ліквідації учасників українського підпілля.

Відповідно до реєстру поховань, могил, меморіальних споруд, пам’ятників і пам’ятних знаків жертв воєн і політичних репресій в Івано-Франківській області братську могилу занесено до пам’яток історії та культури місцевого значення.

Минулого року на пам’ятнику, зокрема на таблицях зі списками імен, похованих у братській могилі, з’явився напис “вбив”. 


Переглядів: 36 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024