Середа, 24.04.2024, 06:54:01

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2020 » Січень » 17 » У Брошнів-Осадській ОТГ створюють Музей депортацій українців у ХХ ст.
12:44:24
У Брошнів-Осадській ОТГ створюють Музей депортацій українців у ХХ ст.
Депортації – один із численних катівських інструментів геноциду української нації сталінсько-комуністичного режиму в минулому столітті. Наприкінці минулого року Івано-Франківська облрада підтримала ініціативу депутата обласної ради і голови регіональної комісії з реабілітації при Івано-Франківській ОДА професора Сергія Адамовича і проголосили 2020-й на Прикарпатті Роком пам’яті депортацій українців у ХХ ст. У цьому контексті відкриття Музею депортацій українців у ХХ ст. у селищі Брошневі-Осаді на Рожнятівщині, яке планують цього року, може стати зримим виявом пам’яті про жнива скорботи українського народу.
Директор музею Ярослав Павляк
Музею в селищі Брошневі-Осаді ще немає, проте він уже має свою багаторічну історію, яка, на думку начальника відділу культури Рожнятівської РДА Володимира Боровича, сягає ще 2010 р. Саме у травні того року за ініціативою його, тоді голови селищної ради, і декана юридичного факультету ПНУ ім. В. Стефаника Олега Вівчаренка на місці колишнього «пересильного табору міжобласного значення» у Брошневі-Осаді збудували й освятили каплицю Святого Духа УГКЦ. У заході на запрошення Олега Вівчаренка взяв участь і на той час голова Івано-Франківської ОДА світлої пам’яті Михайло Вишиванюк. Тоді, на думку Володимира Боровича, і народилась ідея створення меморіального комплексу на тому місці, де впродовж 1946–1953 рр. для тисяч прикарпатців починалася дорога в Сибір. На той час у Західній Україні було дев’ять схожих катівень, з яких дві на Прикарпатті – на 650 осіб у Коломиї і на 500 – у Брошневі-Осаді. Але пам’ять брошнівців не дрімала і ще на початку 90-х, на зорі незалежності України, за ініціативи місцевого жителя Володимира Савчука на місці пересильного пункту було встановлено дубовий Хрест пам’яті.
Та реальних обрисів музей почав набувати лише тоді, як Брошнів-Осадську ОТГ очолив Назарій Іванів. Зокрема у 2019 році завдяки його старанням та місцевої громади дерев’яний хрест на місці пересильного пункту замінили на величний з нержавійної сталі, а навколо впорядкували одну із майбутніх музейних локацій, створили оргкомітет зі спорудження музею, запросили для консультацій відомих українських науковців-істориків і музеєзнавців, ознайомилися з досвідом створення схожих музеїв у сусідніх країнах, викупили давнє історичне приміщення для музею, заснували КП «Музей депортацій українців у ХХ ст.», обрали директором музею вчителя місцевого ліцею Ярослава Павляка і т. ін.
Ярослав Павляк – уродженець села Крехович, яке межує із селищем Брошнів-Осада і належить до об’єднаної територіальної громади. Директор музею за фахом педагог, вчитель-методист з історії і правознавства Брошнів-Осадського ліцею, де працює з 1972 року. Закінчив ПНУ ім. В. Стефаника. Автор підручника з правознавства для учнів 9-го класу і посібника з історії про роль українців у Другій світовій війні для школярів 11-го класу. Його відзначено медалями «За заслуги перед Прикарпаттям» та «ЗУНР – 100». Ярослав Павляк був депутатом селищної ради трьох скликань і постійно виконував обов’язки заступника голови Брошнів-Осадської селищної ради з питань національно-культурного відродження. А з 24 грудня 2019 року – директор КП «Музей депортацій українців у ХХ ст.».
Ярослав ПАВЛЯК, директор музею:
– Спочатку музей мав робочу назву «Пересильний пункт смт Брошнева-Осади 1947–1953 рр.» А теперішню назву отримав завдяки професорові Сергію Адамовичу. Мої плани розвитку музею дуже світлі, і дай Бог, щоб нам вдалося їх якнайшвидше втілити в життя. Ставлю собі мету – пам’ять про пережитий українським народом геноцид через депортації сталінсько-комуністичного режиму у ХХ столітті донести до нащадків. Хочу наповнити ідейний зміст музею фактажем, свідченнями живих очевидців, а не просто відтворити історичне минуле в експонатах і приректи на забуття. Це буде інтерактивний майданчик, де кожен зможе не лише одержати цікаву інформацію, а й науково осягнути та відчути емоційно історію депортацій українців. Буде представлено не тільки розділи про депортації лемків та бойків, а й присвячені національно-визвольній боротьбі за волю України, культурі, освіті і трудовій славі прикарпатців та ін. Будинок музею історичний, його викупила громада завдяки старанням голови Брошнів-Осадської селищної ради ОТГ Назарія Іваніва. У підвальному приміщенні відтворимо кімнати тортур, а звідтіля буде вихід у встановлений на локації «товарняк», яким людей, як худобу, вивозили до Сибіру. Вже маємо багато спогадів очевидців подій – останніх свідків депортацій, документи, дослідження науковців, світлини, відео, особисті речі виселенців, навіть зберігся один із бараків, в яких жили депортовані, і т. ін. Не маємо права забувати історію України, закарбовану героїзмом, болем і стражданнями. Роботи дуже багато, але докладаємо всіх зусиль, щоб достойно виконати заповіт тих, що пройшли через сталінсько-комуністичні катівні. Дуже прикро, що від початку 90-х ми змарнували багато часу на пусту балаканину. І дякувати Богу, що нарешті – з приходом до керівництва ОТГ Назарія Іваніва – від «бурхливих оплесків» минулих років перейшли до конкретних дій. Адже ідея спорудити меморіальний комплекс чи музей – тобто увічнити пам’ять про депортованих прикарпатців – витала ще на зорі української незалежности. Вже минуло майже три десятки років, як я вперше виступав біля Хреста пам’яті на місці пересильного пункту. Відтоді тисячі очевидців депортацій відійшли за межу, а з ними – й часточки нашої історії.
...Сьогодні у приміщенні майбутнього музею триває активна робота. А члени оргкомітету на чолі з головою Назарієм Іванівим і далі вивчають досвід створення музеїв такого типу країн-сусідів. А в селах об’єднаної територіальної громади – Брошневі-Осаді, Креховичах, Кадобні та Брошневі, провадять збір документів, матеріалів, світлин, речей переселенців, спогадів тощо – всього, що після праці спеціалістів може стати експонатами музею.
Ігор ЛАЗОРИШИН
Заступник головного редактора газети "Галичина"

Переглядів: 279 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024