Четвер, 09.05.2024, 02:40:25

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2023 » Листопад » 7 » У Ямницю повернули євхаристійну чашу, яку вивіз до США переслідуваний енкаведистами священник
09:41:01
У Ямницю повернули євхаристійну чашу, яку вивіз до США переслідуваний енкаведистами священник

У храм Святого Отця Миколая у село Ямниця привезли Євхаристійний набір, на якому в минулому служив один з парохів ямницької церкви отець Юстин Гірняк.

Святі реліквії як особливий дар на парафію привезла зі США онука отця Марта Воєвідська разом зі своїм чоловіком Ігорем, повідомили у Ямницькій громаді.

Відомо, що переслідувана енкаведистами родина Гірняків, щоби не загинути, змушена була емігрувати до США у складні воєнні часи.

“Отець Юстин і за кордоном продовжував вести активну священичу та просвітницьку діяльність. Після смерті о. Юстина чаша перебувала у його наймолодшої доньки Ірини Букоємської. Один з онуків о. Юстина Гірняка – Марко Гірняк також обрав покликання служіння Господу. І саме він після того, як висвятився на священника, одержав чашу від своєї тітки Ірини. Відтак чаша переходила від покоління до покоління у родині Гірняків. А після того, як о. Марко Гірняк відійшов до вічності, його дружина, п. Анна-Марія, прийняла рішення, що чаша повинна повернутися в Україну, до рідного храму. Онучки о. Юстина Гірняка п. Марта Воєвідська та п. Христина Гірняк-Раковська підтримали ідею. І тепер онука о. Юстина Гірняка п. Марта Воєвідська разом зі своїм чоловіком п. Ігорем Воєвідським здійснила цю відповідальну місію”, – йдеться у повідомленні.

Почесних гостей у храмі привітав голова Ямницької територіальної громади Роман Крутий.

“Ми маємо за честь прийняти у нашій святині такий важливий подарунок – чашу, з якої здійснював Причастя парох храму о. Юстин Гірняк. Його діяльність ямничани цінують і пам’ятають про нього до сьогодні. Від усієї нашої громади велика вдячність за цей безцінний дар родині Гірняків та всім, хто причинився і посприяв привезенню реліквій до Ямниці. Тепер Євхаристійна чаша, яка повернулася до рідної церкви, обов’язково віднайде своє чільне місце в цьому храмі”, – зазначив у своєму зверненні сільський голова.

Юстин Гірняк (11.02.1877-16.06.1958) – український церковний діяч, священник УГКЦ, педагог, громадський діяч, парох с. Ямниця з 1915 по 1944 рр., а також духовний наставник, учитель, музикант, режисер, провідник громади с. Ямниця. У Ямниці був ініціатором відродження місцевого товариства «Просвіта» і його головою, одним із засновників товариства «Сокіл» (1929 р.) та опікуном гуртка молодіжної організації «Пласт». За його ініціативи та підтримки у 1933 р. відбудовано ямницьку церкву Святого Миколая – за проєктом львівського інженера-архітектора Олександра Пежанського.


Переглядів: 39 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024