Вівторок, 07.05.2024, 02:24:16

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
 
Архів новин
Головна » 2023 » Листопад » 28 » У Калуші на сучасній вулиці Філатова існувала давня церква Архистратига Михаїла
18:15:33
У Калуші на сучасній вулиці Філатова існувала давня церква Архистратига Михаїла

На роздоріжжі вулиць Івана Франка і Степана Бандери кілька століть тому функціонувала Галицька брама калуського замку, а на  вулиці Коцюбинського була замкова стіна, яка завершувалася редутом, який ще можна розпізнати зліва за контрфорсами у дворі давнього лісництва.

У Калуші відбулась восьма, завершальна в цьому році, безкоштовна екскурсія «Калуш – старе місто», яку провів головний зберігач фондів Музейно-виставкового центру Богдан Яневич.

Про це повідомляє музейно-виставковий центр Калуської міської ради, інформують "Вікна"

Розпочалася прогулянка  з огляду давніх мап і світлин у меморіальному музеї «Калуська в’язниця». Учасники екскурсії ознайомилися з місцями, де у повоєнні роки НКВСівці вивантажували тіла вбитих вояків УПА, а згодом сюди привозили сім'ї упізнаних борців, яких згодом запроторювали до казематів довколишніх будівель, а потім вивозили на заслання.

Біля пам'ятника Івану Франку і колишньої жандармерії була розповідь екскурсовода про арешти письменника та його утримування тут під час переведення до Дрогобицької тюрми у 1880 році.

Наступним об’єктом на вулиці Степана Бандери за колишньою (тепер зруйнованою) жандармерію став будинок — вілла повітового старости. Будівля тепер перебудована новими власниками, але контури її збереглися і відповідають кресленням архівної проєктної документації початку XX століття. Навпроти цих будівель колись розташовувалася садиба повітового лісництва і деякі старовинні його будівлі збереглися.

На роздоріжжі вулиць Івана Франка і Степана Бандери кілька століть тому функціонувала Галицька брама калуського замку, а на  вулиці Коцюбинського була замкова стіна, яка завершувалася редутом, який ще можна розпізнати зліва за контрфорсами у дворі давнього лісництва.

Справа по вулиці Коцюбинського ще можна запримітити, де колись були вали калуського замчища. На сучасній вулиці Філатова колись існувала давня церква Архистратига Михаїла. На вулиці Міцкевича важко було впізнати будівлі, які відображені на давній фотосвітлині, де обабіч вулиці кінні бандерії церемоніально зустрічали ескорт Митрополита Андрея.

Наприкінці екскурсії учасники намагалися ідентифікувати місце, де у давні часи знаходилася Долинська міська брама, а також вали й залишок фортифікаційного рову, який ще зберігся біля споруди, де розміщена Спілка Української Молоді.


Переглядів: 61 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024