Четвер, 28.03.2024, 16:39:30

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Січень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 
Архів новин
Головна » 2020 » Січень » 5 » У Музеї писанки напередодні Різдвяних свят відкрили виставку "Час янголів"
13:45:30
У Музеї писанки напередодні Різдвяних свят відкрили виставку "Час янголів"

Напередодні Різдвяних свят у Музеї писанкового розпису відкрито виставку з колекцій Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського та Музею сакрального мистецтва імені Владики Миколи Сімкайла.

Ікони на дереві й полотні, скульптури ангелів, різьблені свічники-трійці церковно-літургійного й обрядово-побутового призначення, а також ручні хрести, виконані, здебільшого, невідомими майстрами з Коломийського, Косівського та Верховинського районів Івано-Франківської області, а також із селища Золотого Потоку, що на Тернопільщині, відомого своїми монастирськими мистецькими майстернями.

Більшість творів, репрезентують ХІХ ст., і лише поодинокі з них датовані ХХ й кінцем ХVІІІ ст. Європейський мистецький вплив у них переплетений із народним світосприйняттям релігії, традицій та краси навколишнього світу.

Поряд із творами Національного музею на виставці представлено невелику частку експонатів із Музею сакрального мистецтва, що діє при Катедральному соборі Преображення Господнього УГКЦ у Коломиї. Завдяки своїй невтомній праці, наполегливості, патріотизму та вродженому відчуттю естетики владика Коломийсько-Чернівецької епархії УГКЦ Микола Сімкайло (21.11.1952 р. – 21.05. 2013 р.) сформував унікальну як в мистецькому, так і в історичному аспектах колекцію творів українського сакрального мистецтва, врятувавши їх від нещадного нищення тодішнім тоталітарним режимом.

Доповнюють виставку репродукції різдвяних листівок відомого митця-універсаліста Святослава Гординського, різдвяні павуки, дідухи й ангели з соломи, виконані сучасними місцевими умільцями.

Особливістю згаданої виставки є те, що майже кожен із представлених творів, відображає янгола – символ чистоти й віри, Божої допомоги й захисту, завдяки чому експозиція наповнена атмосферою урочистості Різдвяних свят.

Оксана ЯСІНСЬКА


Переглядів: 282 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024