Четвер, 09.05.2024, 10:15:32

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Жовтень 2023  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
 
Архів новин
Головна » 2023 » Жовтень » 15 » У переліку ЮНЕСКО, але не в Державному реєстрі пам'яток: як на Франківщині дбають про один з найдавніших храмів України
13:18:13
У переліку ЮНЕСКО, але не в Державному реєстрі пам'яток: як на Франківщині дбають про один з найдавніших храмів України

У Рогатині на Івано-Франківщині відновив роботу музей у церкві Зішестя святого Духа кінця XV — початку XVI століття. Храм у 2013 році внесли до списку об'єктів світової спадщини ЮНЕСКО, а от у Державному реєстрі нерухомих пам'яток України його досі немає.

Як дбають про одну з найдавніших дерев'яних церков України та чи внесуть її до національного переліку архітектурних пам'яток, читайте у репортажі Суспільного.

Зараз у Львівській філії Національного науково-дослідного реставраційного центру відновлюють іконостас храму Зішестя святого Духа, якому приблизно 400 років, розповіла завідувачка філії Музею мистецтв Прикарпаття Тетяна Петрів.

За її словами, після повномасштабного вторгнення Росії в Україну музей в приміщенні церкви припинив роботу. Зараз двері храму знову відчинені для відвідувачів.

"Експозиція налічує іконопис, сакральний живопис, скульптуру, стародруки, вироби з каменю і всі ці речі, які мають церковне призначення", — каже Тетяна Петрів.

Одними з найстаріших у церкві є три 500-літні ікони, які були частиною автентичного іконостаса храму.

"Це — храмова ікона Зішестя святого Духа на апостолів. І дві вирізані по контуру ікони предстоячі Богоматір та Марія-Магдалина, Іоанн і воїн Лонгин. Але це — лише три ікони, які збереглися у нашому храмі", — продовжує Тетяна Петрів.

Деякі ікони з храму перебувають у фондах львівських музеїв. А образи іконостаса, датованого 1650 роком, реставрують у Львівській філії Національного науково-дослідного реставраційного центру, розповіла художниця-реставраторка Анастасія Боднар.

"Ікона була неодноразово перемальована, багато реставраційних втручань різночасових. Багато лакових плівок. Також є ураження деревини личинкою жука деревогриза", — каже Анастасія Боднар.

 

Реставрувати планують і царські врата іконостаса, каже завідувачка філії Музею мистецтв Прикарпаття Тетяна Петрів. До храму Зішестя святого Духа в Рогатині відновленими повернули дияконські двері.

"Дияконські двері з Мелхиседеком та Михаїлом уже відреставровані, законсервовані. І це — дуже кропітка і дуже потішна робота", — говорить Тетяна Петрів.

Ганна та Сергій Солодкі до одного з найстаріших дерев'яних храмів України приїхали із Червонограда, що на Львівщині. Подружжя каже: хотіли на власні очі побачити 500-літню святиню, незайману сучасними ремонтами.

"Знаємо, що вона дуже старовинна. Ми не думали: відкрита церква чи не відкрита, просто вирішили приїхати й подивитися на храм XV століття. Переконатися, що вона ще на місці. І дійсно — нема позолоти, як в інших церквах, всередині нема ще сучасних розписів. Це дерево — вічне, воно скам’яніє і нас переживе", — ділиться думками подружжя Солодких.

Дубовим стінам храму, каже краєзнавець Олег Бойкевич, пів тисячоліття. Саме тоді й була зведена церква Зішестя святого Духа в Рогатині. Автентичними, каже чоловік, тут є й підлога та дзвіниця храму. А за переказами, розповідає краєзнавець, у цій церкві служив батько Насті Лісовської — дружини султана Османської імперії Сулеймана Пишного — Хюррем Султан. Ймовірно, говорить Олег Бойкевич, в дитинстві Роксолана теж тут молилася.

"Вона це сказала польському послові й він зафіксував. Вона сказала, що з Рогатина над Гнилою Липою, що її батько був священником", — каже Олег Бойкевич.

Богослужіння у храмі Зішестя святого Духа проводили до 1950-х років. У 1983 році у приміщенні церкви створили музей, який цьогоріч відзначив 40-річчя, каже Тетяна Петрів. У 2013 році споруду внесли до списку об'єктів світової спадщини ЮНЕСКО. У 2023 році надали святині тимчасовий посилений захист від цієї організації, а от у Державному реєстрі нерухомих пам'яток України, зі слів Олега Бойкевича, її нема.

"Ця знаменита пам'ятка не є в Державному реєстрі пам’яток. Це ж — абсурд, багато пам’яток нищиться", — каже Бойкевич.

Радянську реєстрову дошку на храмі незабаром може замінити державна, якою в Україні позначають архітектурні пам’ятки. Про це у коментарі Суспільному повідомив завідувач сектору з охорони культурної спадщини Івано-Франківської обласної військової адміністрації Андрій Давидюк.

"Церква Зішестя святого Духа буде мати номер № 090043. Цей номер скоріш за все буде присвоєний. Є вже урядове рішення, яке в мене на столі стоїть. Воно завізоване. Таке рішення ухвалюється постановою Кабміну", — говорить Давидюк.

За його словами, окрім рогатинської святині, внести до Державного реєстру нерухомих пам’яток України та присвоїти охоронні номери в області планують ще 76 історичним об’єктам.


Переглядів: 58 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024