Вівторок, 19.03.2024, 09:58:52

 
Меню сторінки
 
Анонси подій
 
Нові світлини

 
Важливі події

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

 
Календар новин
«  Червень 2018  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
 
Архів новин
Головна » 2018 » Червень » 30 » У Верховині відкрили музей письменника Петра Шекерика-Доникового
21:17:43
У Верховині відкрили музей письменника Петра Шекерика-Доникового

25 червня, у гуцульській столиці Верховині на Івано-Франківщині відкрили музей, присвячений війту села Жаб’є (зараз Верховина) Петру Шекерику-Дониківу, який там жив і працював на початку минулого століття

Про це повідомляє Еспресо.TV.

На Гуцульщині відтепер є музей з фотографіями, архівними документами та особистими речами громадського діяча Петра Шекерика-Доникового.

Відкриття експозиції відбулося у рамках дня музеїв Міжнародного Форуму Via Carpatia.

"Нам дуже приємно, що під час форуму Via Carpatia, тут відкривається музей Шекерика-Доникова. Це унікальна людина, яка була не тільки війтом Верховини та послом до польського Сейму, у той час опікувався українцями та був прекрасним письменником - написав книжку "Дідо Иванчік". Тут, у музеї, ви можете побачити, як люди своїми руками відновлюють українське минуле", - сказав під час відкриття музею голова Комітету з питань культури і духовності, народний депутат України Микола Княжицький.

Княжицький також зазначив, що Петро Шекерик-Доників був другом Станіслава Вінценза, на чию честь названа науково-економічна конференція, яка проводитиметься 26-27 червня в рамках Першого Міжнародного форуму Східної та Центральної Європи "Via Carpatia". Книга написана гуцульською говіркою, і Станіслав Вінценз завжди мріяв про те, щоб вона була перекладена українською та польською літературною мовою. До цього часу це так і не відбулося.

"Гуцули люди своїми руками відновлюють українське минуле. Це приватний музей, і таких музеїв тут близько 30. Сюди справді приїжджали люди з цілої України. Верховинщина недаремно є духовною столицею України. Саме тому ми проводимо тут Форум Via Carpatia. Зараз вперше, але сподіваємося, що він стане регулярним, а Гуцульщина стане українською туристичною і духовною столицею. Вона такою і є, але про це дізнається ще більше людей", - сказав Микола Княжицький.

Своєю чергою голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар зазначила: "Для мене великий подив, що тут на Гуцульщині настільки розвинута музейна культура. Ця передача з минулого в майбутнє цих здобутків українського народу є надзвичайно важливою".

На думку Сюмар, така місцева особливість заслуговує на державну підтримку адже зберігає цінності, які є цінностями всієї української нації.

За словами нащадків Петра Шекерика-Дониківа, власників будинку, Надії Міківничук та її батька Івана Макіничука, будинок у якому сьогодні відкрився меморіальний музей зберігся у тому вигляді, в якому був збудований у 1933 році за життя війта. Будинок був отриманий у спадок Катериною Шекеряк-Маківничук,вона подарувала його своїй внучці Надії, яка і вирішила разом з батьком зробити тут музей.

Петро Шекерик-Доників - громадський діяч, етнограф, письменник, військовий, служив у 24-му полку австрійської піхоти в Коломиї, домігся дозволу для солдатів-українців говорити рідною мовою. Він також брав активну участь у створенні, діяльности гуцульського театру у с. Красноїлля під керівництвом Гната Хоткевича. Допомагав Михайлу Коцюбинському збирати матеріали для роману "Тіні забутих предків". Був особисто знайомий з Володимиром Гнатюком, Станіславом Вінцензом та іншими видатними особистостями того часу. Письменник, який писав гуцульським діалектом, автор книги "Дід Іванчик".

У 1918-1919 роках - делегат Національної Ради ЗУНР від повіту Косів. Брав участь у святкуванні Злуки ЗУНР і УНР на Софіївському майдані.

Активно займався січовим рухом, у 30-х роках був Послом до польського сейму від Української Радикальної Партії.

У 1940 році був заарештований НКВД, засуджений на 8 років ув’язнення та засланий до Сибіру, його подальша доля невідома.


Переглядів: 383 | Додав: Dnister









Пошук на сторінці
Статистика

Locations of visitors to this page
 
Кнопка сторінки

Івано-Франківська обласна організація НСКУ

 


Наші друзі







Відлуння віків Вишивка Оксани Чемеринської
 
©2010 - 24. 
Ідея, автор, збір і систематизація матеріалів - 
Почесний краєзнавець
України 
Андрій Чемеринський. 


Матеріали авторів розміщені виключно для популяризації та зацікавлення історією рідного краю. 
Висловлюємо подяку авторам за їхню нелегку працю! 
Через технічні можливості сторінки ми не можемо подати посилання (гіперлінк), проте вкажемо прізвище автора (або ресурс походження). 
Нашим завданням є збір масиву інформації з різних джерел - щоб зацікавлені особи мали можливість з нею працювати. Ряд інтернет - сторінок з часом втрачають свої попередні публікації, ми старатимемося їх зберегти на цьому ресурсі. 

Подання власних дописів та досліджень для розміщення на сторінці вітається.

Спілка та веб - сторінка не є власником авторських матеріалів, тільки популяризує їх для загальної обізнаності.

Офіційна позиція Спілки може бути відмінною від думки поданої в авторських матеріалах. 

Copyright MyCorp © 2024